10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCupa Davis România - Slovacia: "Suntem peste ei la dublu." Ce spun...

Cupa Davis România – Slovacia: “Suntem peste ei la dublu.” Ce spun Copil și Pavel înaintea duelului

Cupa Davis va continua, în 2015, cu un duel puternic pentru români, meciul din ultimul tur al Grupei I împotriva Slovaciei. Marius Copil, numărul 1 al României și căpitanul nejucător Andrei Pavel cred într-o șansă reală a echipei tricolore.

"Slovacia are o echipă bună, încă nu știm unde jucăm, dar va fi un meci foarte, foarte greu. Ca suprafață o să jucăm pe zgură, asta e sigur", a spus Andrei Pavel, pentru România liberă, înaintea confruntării care va avea loc în perioada 17-19 iulie.

Căpitanul nejucător crede în șansa tricolorilor, mai ales după ce a fost impresionat de evoluțiile lui Marius Copil din ultima perioadă. Copil, 172 ATP, în vârstă de 24 de ani, a devenit prima rachetă a României, după ce Victor Hănescu, 149 ATP, aflat spre finalul carierei, nu a mai fost convocat în ultimul timp.

Copil crede că șansa României este mai ales la dublu, unde "suntem peste ei.", însă spune că nu-i este frică nici de jucătorii de la simplu. "Slovacia are jucători mult mai buni la simplu. Eu am jucat de câteva ori cu Klizan (n.r. în turnee inferioare ATP, slovacul este nr. 28 ATP), dar de cele mai multe ori am câștigat. Lacko (91 ATP) nu știu dacă va juca, pentru că se dispută pe zgură, iar el nu prea a jucat în Cupa Davis pe această suprafață. Eu zic că avem o șansă bună. Sper să fiu în formă și eu și Adi. La simplu sigur vom juca noi, iar la dublu Tecău cu Mergea."

Copil face față presiunii, după ce a devenit principalul jucător de Cupa Davis al României. El ar putea de asemenea să devină racheta numărul 1 și în circuitul ATP, fiind cu circa 20 de locuri sub Hănescu.

"Îmi face plăcere să știu că am devenit prima rachetă a României, să știu că pot aduce puncte importante. Chiar îmi place și nu simt nicio presiune. Sper să fiu pozitiv pe teren și să dau totul. Mie îmi place să vin la Cupa Davis pentru că suntem și un grup puternic, foarte strâns. Suntem prieteni buni."

Cu privire la evoluția sa la dublu din cadrul turneului BRD Năstase-Țiriac Trophy, Copil spune că a fost o surpriză chiar și pentru el. Cu toate acestea, nu crede că va evolua prea des la dublu deoarece ar avea nevoie de o poziție mult mai bună în clasament pentru a fi acceptat la turneele din ATP. El evoluează la București, alături de Adrian Ungur, cei doi ajungând, până vineri, în semifinale.

"Nu știu cât de mult voi putea evolua la dublu, deoarece nu am încă clasamentul necesar. Însă mă ajută pentru stilul meu de joc de la simplu – serviciu, vole, mers în față mai des, la reacție, la retur. Văd doar plusuri în a juca și la dublu, dar simplul rămâne centrul carierei mele."

Andrei Pavel, despre viitorul Cupei Davis

Căpitanul nejucător consieră că această așa-zisă Cupă Mondială a tenisului s-a schimbat cu timpul și nu mai poate fi comparată cu ce se întâmpla în Cupa Davis pe vremea lui Ilie Năstase.

"E greu să compari Cupa Davis de acum 30 de ani, când România juca prin finale. Sunt idei și în Cupa Davis/Fed Cup. Au apărut și meciuri noi, finale la sfârșitul anului, după cum am văzut. E vorba și de sponsorizare și de bani și de atragerea spectatorilor. Mie unuia mi-a plăcut tot timpul Cupa Davis, mi-a plăcut să joc pentru țara mea. Sper să apară și alte idei noi."

Pavel nu consideră că gestul Simonei Halep, de a refuza Fed Cup, trebuia blamat. Întrebat dacă jucătorii au acum la dispoziție turnee mai importante decât Fed Cup/Cupa Davis, el a spus că nu crede că această competiție a pierdut în importanță.

"Tenisul e un sport individualist și de multe ori trebuie să te gândești la tine ca persoană. Și Simona și toți jucătorii pe care îi cunosc vor să joace pentru națiunea lor. Nici nu ai cum să știi ce se întâmplă acolo în cortul lor. Câteodată ești accidentat, alteori vrei să schimbi diverse lucruri. Dar nu mi se pare că a scăzut importanța acestor competiții. După cum vedem România e în sferturi de finală la Cupa Federației, printre primele 8 din lume. Am fost și noi, la masculin, în Grupa Mondială, am fost în sferturi, când am câștigat cu Belarusul, la Brașov – eu cu Victor Hănescu la simplu și apoi cu Gabriel Trifu la dublu. Trebuie să ne bucurăm de toate rezultatele astea bune."

România va întâlni Slovacia, în turul al doilea al Grupei I, zona Euro/Africană, între 17-19 iulie. În cazul unei victorii, România va avea acces în barajul Grupei Mondiale, având astfel șansa să revină în elita tenisului mondial, performanță similară cu cea realizată în Fed Cup, de echipa feminină, împotriva Canadei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă