13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi eroi olimpici: Michael Phelps si Valentina Vezzali

Doi eroi olimpici: Michael Phelps si Valentina Vezzali

Michael Phelps a cucerit ieri a treia medalie de aur inregistrand si al treilea nou record mondial, iar Valentina Vezzali a devenit prima scrimera din lume (la toate armele, feminin si masculin) care a cucerit trei titluri individuale consecutive.

Inotatorul american Michael Phelps a cucerit ieri cel de-al noualea titlu olimpic din cariera sa si al treilea de la actuala editie a JO, impunandu-se in finala probei de 200 m liber cu timpul de 1:42:96/100, nou record mondial. Medalia de argint a revenit sud-coreeanului Park Tae-Hwan, 1:44:85/100, iar cea de bronz, americanului Peter Vanderkaay, 1:45:14/100.
Gratie acestui succes, Michael Phelps devine al cincilea sportiv din istorie care reuseste sa-si treaca in palmares noua titluri olimpice, dupa atletii Paavo Nurmi (Finlanda) si Carl Lewis (SUA), gimnasta rusa Larisa Latinina si inotatorul american Mark Spitz. Ultimul a reusit sa cucereasca sapte medalii de aur la o singura editie a JO, in anul 1972 la München, performanta pe care Phelps si-a propus sa o doboare la Beijing.
In faimoasa piscina "Cubul de apa", finalele au fost programate dimineata, din cauza exigentelor de difuzare televizata in Statele Unite, o noutate care ii perturba pe anumiti inotatori, dar nu si pe Michael Phelps. "Eu dorm si mananc cat pot de mult, in special multe paste si pizza. Ma trezesc pe la 4.30-5.00, dar mai lenevesc in pat circa o jumatate de ora inainte de a ma trezi, lucru destul de dificil. Totusi, sunt Jocurile Olimpice", a explicat marti inotatorul american, dupa ce a castigat cea de-a treia sa medalie de aur, in proba de 200 m liber.

O italianca de legenda
Valentina Vezzali a devenit prima scrimera din lume (la toate armele, atat la feminin, cat si la masculin) care a cucerit trei titluri individuale consecutive la Jocurile Olimpice, in urma victoriei obtinute in finala probei feminine de floreta din cadrul JO de la Beijing in fata sud-coreenei Nam Hyn-hee. Vezzali, deja campioana olimpica in 2000 si 2004, s-a impus dupa o finala palpitanta in fata unei adversare clasata pe locul 4 mondial, dar care, pana acum, nu a disputat o finala de mare concurs individual.

Italianca in varsta de 34 de ani dispune de un palmares impresionant, de la debutul sau pe scena internationala in 1994, cu 32 de medalii, dintre care 5 titluri mondiale individuale –un record pentru o scrimera – si 6 podiumuri olimpice. De la primele sale Jocuri Olimpice, in 1996, cel mai slab rezultat al Valentinei Vezzali intr-o proba olimpica a fost un loc 2, chiar in acel an, la Atlanta, cand a fost invinsa in finala de romanca Laura Badea. Ea ar putea sa-si completeze impresionanta colectie cu un titlu pe echipe, care va fi decernat sambata.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă