16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialEchipa de fotbal Rapid, exclusă din Liga I. Cine îi va lua...

Echipa de fotbal Rapid, exclusă din Liga I. Cine îi va lua locul

Echipa FC Rapid a fost exclusă din ediţia 2016-2017 a Ligii I, a anunțat, joi, a anunțat, joi, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Iustin Ştefan, potrivit News.ro.

În plus, locul echipei a fost luat de formaţia ACS Poli Timişoara, care retrogradase la finalul sezonului precedent.

„ACS Poli Timişoara va evolua în Liga I în locul Rapidului. Rapid, la această oră este în faliment, nu poate angaja jucători, antrenori, nu poate face nimic. Şi în situaţia în care s-ar dispune suspendarea falimentului, Rapid tot nu ar putea evolua în Liga I. Chiar dacă pe terenul de joc formaţia din Giuleşti şi-a câştigat dreptul de a participa în Liga I, din păcate din punct de vedere juridic nu va putea participa”, a declarat secretarul general al LPF, Iustin Ştefan, într-o conferinţă de presă.

Oficialul LPF a afirmat că liga a primit o notificare din partea lichidatorului prin care menţionează că nu există efecte privind revenirea la planul de reorganizare şi la activitatea sportivă. „Este o decizie pe care o putem anticipa. În ultima Adunare Generală a LPF s-a decis cât se poate de clar ce se va întâmpla, cu dată de referinţă 21 iulie şi aşteptăm finalul acestei zile. În situaţia în care ne aflăm în acest moment, de amânare a cererii de suspendare a deschiderii falimentului, Adunarea Generală a oferit o soluţie, respectiv ACS Poli Timişoara. La Rapid, singurele acte pe care le poate semna lichidatorul sunt cele de desfiinţare a clubului. Astăzi, fără a avea o decizie de suspendare a deschiderii falimentului, Rapidul se află în plină procedură de dizolvare. Mai mult, LPF a primit din partea lichidatorului o notificare prin care acesta menţionează că şi în situaţia în care dispune suspendarea falimentului până la judecarea recursului, nu există efecte privind revenirea la planul de reorganizare şi la activitatea sportivă. Avem şi dispoziţie regulamentară care spune expres ce se întâmplă. În cazul în care clubul nu se înscrie în competiţiei este exclus. Există situaţia în care clubul nu poate participa la competiţie. În cazul unui club care nu poate face acte decât pentru desfiinţare, regulamentul spune că rămâne prima echipă retrogradată în sezonul precedent, respectiv ACS Poli Timişoara”, a precizat Ştefan.

Citește și: Decizia privind intrarea în faliment a clubului Rapid, amânată din nou

Iustin Ştefan a informat că LPF va face o propunere de schimbare a regulamentelor FRF: „Din perspectiva noastră, a participa în Liga I fără a respecta criteriile de licenţiere a fost o greşeală. Pe care deşi nu am făcut-o noi trebuie să ne-o asumăm şi să suportăm consecinţele. Avem o echipă care participă cu minus 14 puncte, ACS Poli Timişoara, este o situaţie neplăcută, dar ne-o asumăm. Trebuie să ne asigurăm ca pentru sezoanele viitoare să modificăm regulamentele FRF şi vom face o propunere în acest sens. Am avut o discuţie cu reprezentanţii FRF şi am subliniat necesitatea schimbării regulamentelor pe aceste două aspecte. Din perspectiva noastră este o greşeală. Dacă la recurs sau la 24 august va avea câştig de cauză, Rapidul va ieşi din faliment şi se va relua procedura de reorganizare. Dar din adresa lichidatorului judicar reiese că şi dacă ar fi în procedura insolvenţei nu poate participa la activităţi sportive. Condiţiile pentru participare trebuie îndeplinite la momentul începerii competiţiei. Şi mai mult ca sigur dacă până diseară nu se întâmplă o minune, FC Rapid nu va participa în Liga I. Ce minune? Probabil să vină cineva să achite toate datoriile”.

Întrebat dacă LPF riscă să plătească eventuale daune dacă FC Rapid va ieşi din starea de faliment, Ştefan a răspuns: „Nu pot anticipa o soluţie la un astfel de litigiu, dar din perspectaiva noastră LPF nu riscă absolut nimic, deoarece condiţiile trebuie îndeplinite la momentul începerii competiţiei”.

Oficialul LPF a precizat că a avut o discuţie personală cu soţia patronului FC Rapid, Valerii Moraru şi cu preşedintele Dinu Gheorghe: „A fost o discuţie personală şi pot să vă spun că ambilor le pasă de soarta Rapidului. Ştiu că suporterii vor fi nemulţumiţi şi am discutat eventualele soluţii care pot apărea în cazul în care se va obţine o soluţie favorabilă la 24 august sau la recurs. Au vrut să vadă poziţia noastră în situaţia în care va exista o astfel de soluţie. Probabil că va exista o dispută juridică între club şi LPF”.

Întrebat cine a făcut modificările la procesul de licenţiere, Iustin Ştefan a răspuns că nu ştie: „Nu vreau să arăt cu degetul, nu am făcut-o noi. Am spus că insolvenţa poate reprezenta o soluţie, dar iată că economia sportului are probleme tot mai mari. Nu ştiu de unde a venit această propunere”.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, miercuri, pentru 24 august, judecarea cererii FC Rapid de suspendare a executării silite, solicitată de mai multe firme şi persoane.

Situaţia clubului Rapid a devenit una extrem de dificilă după ce Curtea de Apel București a respins, săptămâna trecută, cererea de suspendare a hotărârii de faliment, iar lichidatorul judiciar Aurel Brihac a început deja demersurile pentru dizolvarea societăţii SC Rapid SA.

La 14 iunie, Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment a SC Rapid SA, societatea care administrează clubul de fotbal cu acelaşi nume, în urma unei solicitări venite din partea ANAF. Instanţa a ridicat la acea dată dreptul de administrare al FC Rapid SA şi a dispus dizolvarea societăţii debitoare. 

Gruparea de fotbal Rapid, care a promovat la finalul sezonului trecut în Liga I, se află în procedură de insolvenţă din 7 decembrie 2012. În prezent, suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro. 

 

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă