9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialEchipa de rugby Timișoara Saracens debutează în Challenge Cup contra lui Edinburgh

Echipa de rugby Timișoara Saracens debutează în Challenge Cup contra lui Edinburgh

Campioana României la rugby, Timișoara Saracens, va debuta, sâmbătă, în grupa a 5-a a Challenge Cup, a doua competiție valorică europeană intercluburi, contra scoțienilor de la Edinburgh, informează Agerpres.

Meciul va avea loc pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, fiind pentru prima dată după 14 ani când o echipă de club reprezintă România în cupele europene.

”După ce a dominat ultimele cinci ediții ale SuperLigii CEC Bank, trecându-și în palmares trei titluri de campioană și un parcurs de excepție în faza calificărilor, pentru Timișoara Saracens a venit momentul adevăratului test de maturitate”, scrie site-ul FRR.

Timișoara Saracens se află la prima participare într-o asemenea competiție și la acest nivel, iar elevii neozeelandezului Heikell Grainger au pregătit cu minuțiozitate prezența în Challenge Cup.

”Acest moment este socotit a fi apogeul traseului parcurs de gruparea bănățeană din 2011, atunci când, după ani de așteptare, jucătorii au ridicat deasupra capului trofeul Cupa României învingând pe CSM Știința Baia Mare, care domina cu autoritate rugbyul din România în acea perioadă. Au venit titlurile de campioană și un nou succes în Cupa României, anul trecut Timișoara Saracens realizând un hat-trick prin cucerirea celor trei trofee puse în joc în competițiile interne, astfel că în mod evident era nevoie de o nouă provocare, al cărui start a fost trecut cu brio, dubla manșă împotriva lui Calvisano propulsând echipa de pe malurile Begăi în grupele Challenge Cup”, notează sursa citată.

Dacă Timișoara Saracens se găsește în fața unei premiere, în schimb mulți dintre componenții de bază ai echipei cunosc rigorile din Challenge Cup, unde au participat alături de Lupii București. Astfel, Cătălin Fercu, în cele 28 de partide jucate, deține recordul numărului de încercări marcate pentru selecționata care ne-a reprezentat în trecut în competițiile europene, acesta fiind de opt la număr.

Alte nume care s-au impus în trecut sunt Mădălin Lemnaru ( 17 partide, 4 eseuri), Paula Kinikinilau ( 4 partide, 1 eseu), Valentin Calafeteanu (23 partide, 32 de puncte), Stelian Burcea (9 partide), Vasile Rus (12 partide, 2 eseuri), Daniel Ianuș ( 22 partide), Valentin Popârlan (27 partide, 3 eseuri), Marian Drenceanu (8 partide), Eugen Căpățână (15 partide), Andrei Rădoi (22 partide), Horațiu Pungea (14 partide) și Samuel Mariș (8 partide). Din această perspectivă, Timișoara Saracens nu pornește la drum ca o simplă debutantă, experiența acumulată de toți cei enumerați urmând să cântărească greu în evoluția împotriva lui Edinburgh, mai ales că bănățenii și-au propus ca obiectiv obținerea a două victorii, iar din punct de vedere al statisticii scoțienii sunt cel mai facil dintre adversarii care vor veni pe ”Dan Păltinișanu”.

De partea cealaltă, Edinburgh este una dinte cele două francize care îi reprezintă pe scoțieni în Guinness Pro 12, respectiv competițiile continentale inter-cluburi. De-a lungul anilor în gruparea care își are fieful pe celebrul Murrayfield au evoluat jucători precum Chris Paterson, Greig Laidlaw, Tim Visser, Alasdair Strokosh, Nathan Hines sau neozeelandezii Dave Hewett și Todd Blackadder (fost căpitan al All Blacks).

Antrenorul interimar al scoțienilor, Duncan Hodge, a anunțat introducerea a trei jucători noi în formația sa pentru partida de sâmbătă.

Este vorba de fijianul Viliame Mata, proaspăt campion olimpic cu reprezentativa țării sale de rugby în 7, Alex Northam, născut în Australia, care va evolua ca aripă, și Murray McCallum, produs al Academiei de Rugby Scoțiene, pe postul de pilier. Cei trei figurează printre cele 11 schimbări pe care le-a făcut Hodge față de ultimul meci din PRO 12, contra italienilor de la Benetton Treviso, câștigat cu 45-10.

”Competiția europeană la care participăm aduce o provocare pentru noi, atât la nivel de jucători cât și la nivelul echipei. Există o serie de modificări față de meciul cu Treviso, dar nu există nicio modificare în privința scopului: vrem să obținem rezultate pozitive. Concurența pe care o avem pe posturi îi ambiționează pe jucători să dea tot ce-i mai bun din ei pentru a-și păstra locul de titular, dar totodată ne permite să facem schimbări când acestea se impun. Cu siguranță cu Timișoara va fi o luptă dură, o încleștare fizică”, a spus antrenorul Hodge.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă