19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialElisabeta Lipă: România alocă tot mai mulți bani pentru sport, dar rezultatele...

Elisabeta Lipă: România alocă tot mai mulți bani pentru sport, dar rezultatele sunt tot mai slabe. Avem cea mai redusă echipă OLIMPICĂ de după 1989

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, recunoaște că în ultimii ani România a investit din ce în ce mai mulţi bani în sport, dar performanţele au fost tot mai slabe, informează Agerpres.

Într-un comunicat de presă publicat luni pe site-ul MTS, Lipă menţionează că statul român şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) au alocat anul acest 164 de milioane de lei pentru cea mai redusă delegaţie care a reprezentat România din 1989 şi până în prezent, 97 de sportivi. 

”Deşi România investeşte din ce în ce mai mulţi bani în sport, performanţele sunt tot mai slabe, de la o Olimpiadă la alta. Anul acesta, statul român şi COSR au alocat un total de 164 de milioane lei, pentru cea mai redusă delegaţie de sportivi care ne-a reprezentat vreodată la Jocurile Olimpice de Vară, din 1989 încoace. Mai mult decât atât, contribuţia MTS la acest demers de sprijinire a sportului este fără precedent, cu alocare de 108 milioane lei – 80 milioane lei de la bugetul de Stat şi alte 28 de milioane de lei din venituri proprii ale ministerului. Este tot mai clar că avem nevoie de un nou cadru de reglementare şi sprijinire a sportului în România. Avem pregătit, în acest sens, un set de modificări legislative. Le urăm succes sportivilor noştri la Rio de Janeiro, dar şi celor care lucrează la soluţiile de care sportul are nevoie în ţară, pentru revigorare şi performanţă”, a afirmat Elisabeta Lipă. 

Ministerul Tineretului şi Sportului a iniţiat un proiect de act normativ privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului (69/2000). În acest sens, joi, 28 iulie, începând cu ora 9,30, MTS organizează la Hotel Intercontinental din Capitală dezbaterea publică Sportul în România – Abordare participativă în modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului. 

Conform unei statistici realizate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi publicate luni, la Jocurile Olimpice din 1992 cei 172 de sportivi au obţinut 18 medalii, în 1996 – 168 de sportivi şi 20 de medalii, în 2000 – 156 de sportivi şi 26 de medalii, în 2004 – 184 de sportivi şi 19 medalii, în 2008 – 104 sportivi şi 8 medalii. La precedenta ediţie, delegaţia României a avut 105 sportivi care au obţinut 2 medalii de aur, 5 de argint şi 2 de bronz. 

Din perspectiva finanţării Federaţiilor Sportive, în 2000 acestea au beneficiat de alocări în valoare totală de 31 de milioane lei, din care 19 milioane de la Bugetul de Stat al Ministerului Tineretului şi Sportului, 8 milioane Bugetul de stat al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi 4 milioane venituri proprii MTS. 

În 2004, Federaţiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 96 de milioane lei, din care 50 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 39 milioane Bugetul de Stat COSR şi 1 milion lei venituri proprii MTS şi 6 milioane lei venituri proprii COSR. 

În 2008, Federaţiile Sportive  au beneficiat de alocări în valoare totală de 129 de milioane lei, din care 70 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 42 milioane Bugetul de Stat COSR şi 6 milioane lei venituri proprii MTS şi 11 milioane lei venituri proprii COSR. 

În 2012, Federaţiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 118 de milioane lei, din care 68 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 21 milioane Bugetul de Stat COSR, 8 milioane lei venituri proprii MTS şi 21 milioane lei venituri proprii COSR. 

Anul acesta, Federaţiile Sportive au beneficiat de cel mai ridicat nivel de finanţare de după 1989, cu alocări de 164 de milioane de lei, din care 80 de milioane de lei de la Bugetul de Stat al MTS, 28 milioane Bugetul de Stat COSR , 28 milioane lei venituri proprii MTS şi 28 milioane lei venituri proprii COSR. 

În istoria participării delegaţiei olimpice a României la Jocurile Olimpice de Vară (1896-2012), au fost obţinute, în total, 88 medalii de aur, 94 de argint şi 119 de bronz. Cele mai bune rezultate le-a obţinut gimnastica artistică, cu un total de 71 de medalii, dintre care 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz. Canotajul a obţinut 37 de medalii, dintre care 19 de aur, 10 de argint şi 8 de bronz, în timp ce la atletism Romania a obţinut 11 medalii de aur, 14 de argint şi 10 de bronz. 

România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august) de un lot de 97 de sportivi şi 7 rezerve, la 15 discipline, cele mai mari loturi fiind cele de la atletism (23 sportivi) şi canotaj (18). 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă