18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialExclusiv. La antrenamente cu Andreea Mitu, înaintea Wimbledon 2015. "Agresiv, tare și...

Exclusiv. La antrenamente cu Andreea Mitu, înaintea Wimbledon 2015. “Agresiv, tare și pe linie!”

Andreea Mitu, 70 WTA, va lua startul la Wimbledon în cel de-al treilea turneu de grand slam din cariera sa în care va evolua pe tabloul principal. Românca este tot mai aproape de o bornă importantă, top 50 WTA, însă totul a început chiar la Wimbledon, în urmă cu un an de zile.

Andreea Mitu a efectuat unul dintre ultimele sale antrenamente de dinaintea Wimbledon pe terenurile de hard de la Centrul Național al Tensului, din București, în prezența României libere. Alături de antrenorul său Adrian Marcu și unul din sparring partneri, Manuel Nicolae, jucătoarea și-a exersat unele dintre cele mai importante lovituri, care, speră ea să-i aducă puncte câștigătoare în bătălia de pe iarba de la „All England Lawn Tennis”.

Vezi în GALERIA FOTO de mai sus imagini de la antrenamentele Andreei Mitu

„Mă simt în formă înainte de Wimbledon. Sunt bine, sunt foarte liniștită și abia aștept turneul. În perioada asta de pregătire am lucrat foarte mult la serviciu. Poate multă lume se întreabă de ce nu am jucat mai mult pe iarbă sau la alte turnee. Am decis să fac o perioadă de pregătire, să fac acumulări, pentru că sezonul este foarte lung. M-am ferit și de accidentări, pentru că iarba nu e o suprafață tocmai liniștită. Poate mă simt puțin obosită, dar am acumulat foarte mult și sper să se vadă în curând”, a spus Andreea pentru România liberă, după ce a încheiat prima sesiune de antrenamente a zilei.

Jucătoarea clasată pe locul 70 mondial a încheiat un an de la momentul în care cariera sa a primit un imbold neașteptat. În 2014 mergea cu gânduri negre la Wimbledon, luând în calcul chiar și o retragere temporară din circuit. A reușit însă să ajungă, în premieră, în primul tur al unui grand slam, după ce a trecut de calificări, iar cariera sa a căpătat noi perspective.

„Chiar mă gândeam la asta. Pe Facebook îți arată la timeline ce ai făcut fix acum un an. Mi-a apărut acum 2-3 zile și era o poză de la Wimbledon de când jucam în calificări. A fost un vis realizat, unul dintre ele, să pot să joc pe tablourile principale la grand slam-uri. De altfel acesta a fost și obiectivul încă de la finalul anului trecut.”

Citește și Simona Halep, cădere abruptă în clasamentul SI, înaintea Wimbledon. Americanii trag semnalul de ALARMĂ

De atunci și-a îmbunătățit propriile borne: victorii în turnee Premier, optimi Roland Garros, top 200, top 100, locul 68 mondial. O dată cu ascensiunea în clasament, Andreea a putut intra direct pe tablourile principale ale turneelor importante, cum ar fi Roland Garros și Wimbledon, ediția din acest an.

„Nu este ușor, dar uite că anul trecut, fix azi, aveam primul meci de calificări la Wimbledon, iar acum mă duc să joc pe tabloul principal. Cu siguranță avem amintiri de la fiecare turneu, dar cea de la Wimbledon, de anul trecut, va rămâne specială.”

Detaliile care nu se văd la TV fac diferența în top 100

După Wimbledon 2014, în septembrie, Andreea a legat nu mai puțin de 3 titluri consecutive în turnee ITF. Apoi a trecut la WTA, acolo unde provocările sunt resimțite din plin de o jucătoare obișnuită cu turneele inferioare din ITF. „Trecerea de la ITF la WTA nu a fost una ușoară. Meciurile încep să fie mult mai strânse. Contează și nivelul, însă diferența se face la capitole foarte mici, la detalii. În prima sută e cu totul altceva. Toate fetele sunt foarte bine pregătite din punct de vedere fizic. Diferența se face tactic, mental. Sunt multe detalii care nu se văd de la televizor, dar sunt foarte importante.”

Românca are așteptări și de la staff-ul său în ceea ce privește comunicarea. Spune că acesta este cel mai important aspect. „Comunicarea și respectul contează foarte mult. Încerc să mă încarc cu energie pozitivă de la echipa mea. În special Ionuț Gavrilă debordează de optimism și de energie. Chiar dacă mă duc după două antrenamente și sunt obosită optimismul lui mă încarcă foarte mult.”

Mitu spune că mai important decât clasamentul este autodepășirea. „Cred că aceasta este o motivație în sine. Joc tenis de atâta timp, ăsta mi-e jobul, mă trezesc dimineața, ajung acasă seara, mă pregătesc permanent și cu siguranță vreau să fie din ce în ce mai bine. Totul se leagă: antrenament, joc, clasament. Toate vin o dată cu munca și dăruirea. La nivelul ăsta trebuie să te dedici sută la sută.”

Andreea s-a antrenat foarte mult în ultimul timp, atât pentru Wimbledon, cât și pentru sezonul de hard care va urma după grand slam-ul englez. „Ziua de ieri m-a făcut knock-out. M-am trezit în jur de 8 fără zece, apoi am venit la antrenament, am jucat între 9-11. Am plecat acasă, am mâncat, am dormit o oră, apoi iar am jucat până la 3.00-4.30 după amiaza. M-am dus la pregătire, am intrat la masaj. Iar seara am reușit să mă văd cu o prietenă. Asta nu face parte din antrenament, dar și întâlnirile cu prietenii fac parte din recuperare.”

Marketing-ul – momentan “un stres”

„Am primit oferte pe partea de marketing, dar cred că este un stres în plus momentan. Încerc pe cât posibil să mă concentrez doar pe tenis. Cu siguranță voi colabora cu cineva, în viitorul apropiat, pe partea de marketing, dar momentan nu se pune problema. Deocamdată am contracte cu producătorii de echipament sportiv, cei de rachete.”

În ceea ce privește calendarul spune că și-l face după consultări cu echipa. „Ceea ce contează este să fiu sănătoasă, să pot participa la turnee. Apoi se fac lucrurile pas cu pas, înscrierea cu 3 săptămâni înainte, respectiv 6 săptămâni la grand slam-uri. Cu siguranță grand slam-urile sunt prioritare, iar apoi mai sunt și turneele de pregătire de dinainte acolo unde se pot obține rezultate foarte bune. Anul acesta am turnee foarte multe și sper să fiu aptă de joc.”

Pe scurt

Stilul de joc – „Agresiv, tare și pe linie. Cred că este un joc axat pe a face winnere.”

Agresivitatea – „Așa am jucat de când sunt mică și așa o să joc în continuare. Încerc să-mi impun de fiecare dată jocul.”

Jucătoarele favorite – Martina Hingis, Capriati, Henin, surorile Williams. „Nu pot să spun că am adoptat stilul de joc al uneia. Cred că fiecare este unic prin stilul lui de joc, iar eu vreau să-mi joc jocul meu.”

Echipa: Adrian Marcu (antrenor), Ionuț Gavrilă (preparator fizic), Manuel Nicolae (sparring partner), Vali Popescu (sparring partner), Dumitrașcu Andrei, Diana Marcu. Ea mai colaborează cu o echipă de la kinetic.

Cele mai citite

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă