16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFiecare sportiv român va fi testat anti-doping de trei ori, înaintea Olimpiadei...

Fiecare sportiv român va fi testat anti-doping de trei ori, înaintea Olimpiadei de la Rio

Preşedinta Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, a anunțat că, în anul 2016, fiecare sportiv olimpic român va fi testat de trei ori înaintea Olimpiadei de vară de la Rio de Janeiro (5-21 august), informează Agerpres.

Graziela Vâjială a fost prezentă, în calitate de vicepreşedinte, la prima reuniune a Biroului Executiv al Conferinţei Statelor Părţi la Conferinţa Internaţională UNESCO împotriva Dopajului în Sport de la Bucureşti.

Graziela Vâjială a declarat că în anul olimpic este normal că crească numărul controalelor pentru a se evita probleme de dopaj la Rio de Janeiro. 

”În an olimpic şi preolimpic, întotdeauna numărul controalelor antidoping creşte, inclusiv la noi. Este o mândrie pentru ţara noastră pentru că de la Olimpiada de la Atena, România nu a mai avut niciun sportiv dopat şi a participat la JO de vară, de iarnă şi de tineret cu sportivi 100% curaţi şi asta oglindeşte şi eficienţa echipei ANAD. Orice sportiv olimpic român va fi testat anul acesta de două ori în afara competiţiei şi o dată înaintea plecării delegaţiei la competiţie. Lucrăm permanent cu COSR în testarea sportivilor olimpici. Suntem în finalizarea contractului privind testele pentru sportivi olimpicii şi colaborăm foarte bine cu COSR”, a declarat preşedinta ANAD. 

În 2015, ANAD a efectuat 3.008 controale antidoping, din care 13 au fost pozitive. 

”Din 3.008 teste efectuate anul trecut, atât la comanda federaţiilor, cât şi testele efectuate cu bani de la bugetul de stat, au fost 13 cazuri de dopaj, dintre care 12 sportivi şi un antrenor, care a fost suspendat pe viaţă. Am avut cam acelaşi procent faţă de anul precedent, 0,4%. Avem chiar un procent foarte mic, pentru că pe plan internaţional procentul testelor pozitive se situează între 1 şi 2%.”, a concluzionat Graziela Vâjială.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă