8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFIFA vrea să recupereze zeci de milioane de dolari de la foștii...

FIFA vrea să recupereze zeci de milioane de dolari de la foștii conducători anchetați pentru corupție

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a sesizat, miercuri, justiţia americană cu privire la fapte de corupție realizate de foștii conducători ai instituției, anchetați în Statele Unite şi acuzaţi că au deturnat peste de 200 de milioane de dolari, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, FIFA acuză Africa de Sud că a plătit 10 milioane de dolari mită, în special controversatului vicepreşedinte al FIFA, Jack Warner, pentru obţinerea Cupei Mondiale din 2010. Totodată, reprezentanții instituției au transmis autorităților americane documente prin care vor să recupereze zeci de milioane de dolari de la cei 39 de foști conducători anchetați.

Într-un document de 21 de pagini, forul internaţional, care acţionează în calitate de „victimă” explică faptul că „pe parcursul mai multor ani, acuzaţii au abuzat de poziţia lor pentru a se îmbogăţi personal, cauzând pagube semnificative şi directe FIFA”.

Citește și: Gianni Infantino: „Voi munci fără odihnă să redau FIFA înapoi fotbalului“

Mai mult, instituția atrage atenția că „în timp ce ancheta continuă, pierderile pot fi estimate la zeci de milioane de dolari”. 

Acest nou episod al unei proceduri americane deschise în mai 2015 intervine după alegerea din 26 februarie a lui Gianni Infantino la preşedinţia FIFA, în timp ce predecesorul său Sepp Blatter, constrâns să demisioneze, se află la rândul său sub lupa justiţiei elveţiene. Conform actului de acuzare al justiţiei americane, cei 39 de foşti responsabili ai fotbalului mondial ar fi deturnat „peste 190 de milioane de dolari. Până în acest moment, „peste 100 de milioane de dolari au fost identificaţi, recuperaţi sau îngheţaţi în Statele Unite şi în străinătate”, arată actul de acuzare.

Scandalul de corupţie de la FIFA a început în urmă cu aproximativ un an. Până acum, 15 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi opt actuali şi foşti oficiali ai forului au fost puşi sub acuzare şi sunt cercetaţi, printre altele, pentru luare de mită, în ultimii 26 de ani.

Citește și: Cine este noul președinte al FIFA

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă