8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialForminte propune o soluție pentru salvarea gimnasticii românești

Forminte propune o soluție pentru salvarea gimnasticii românești

Antrenorul coordonator al lotului olimpic de gimnastică junioare, Nicolae Forminte propune o soluție prin care lotul său ar putea fi susținut financiar în vederea desfășurării activității. Forminte și-ar dori implementarea unui parteneriat public-privat prin care să fie cooptat mediul de afaceri.

Fondurile suplimentare ar putea fi atrase prin Fundația 'For Gym', înființată de Nicolae Forminte pentru a sprijini gimnastica românească, încă din anul 2000, conform Agerpres.

'Toată lumea fuge de acest adevăr: specialiștii au plecat din țară pentru că nu sunt plătiți. Fără acest lucru nu vom putea revigora gimnastica. (…) Totul se învârtește în jurul banilor, iar semnalele sunt că acești bani sunt insuficienți. Și atunci încercăm, cu această fundație, să completăm — în măsura în care reușim, să motivăm partenerii și sponsorii să vină alături de noi', a declarat antrenorul coordonator.

Potrivit acestuia, în condițiile în care vor exista suficiente resurse pentru pregătire, obiectivul propus este ca România să câștige Campionatul European de gimnastică pentru junioare din anul 2016, reeditând astfel performanța din anul 1992.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o sâmbătă, la Sala Olimpică de Gimnastică din Deva, cu primarul municipiului, Petru Mărginean, și cu mai mulți oameni de afaceri, antrenorul Nicolae Forminte, a declarat că mulți dintre tehnicienii de valoare au plecat din țară din cauza veniturilor mici, în ciuda faptului că ministerele de resort, Federația Română de Gimnastică și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) alocă fondurile maxime de care dispun pentru pregătirea lotului de gimnastică junioare. De aceea, spune antrenorul, este nevoie de ceva în plus, iar aceste resurse materiale și financiare pot fi asigurate din sponsorizări.

Nicolae Formite a precizat că modelul parteneriatelor public-private este luat din fotbal, apreciind că și gimnastica merită să beneficieze de un asemenea ajutor.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a reiterat sprijinul pe care autoritările locale sunt dispuse să-l acorde lotului olimpic de junioare, menționând că acest sport a devenit o emblemă a orașului în cei 36 de ani în care aici s-au pregătit numele mari ale gimnasticii românești.

'De aici a plecat Nadia și toate celelalte gimnaste campioane. Valorile orașului se regăsesc în gimnastica românească. Este normal ca toată societatea civilă, administrația locală și județeană, și nu numai acestea, să sprijine gimnastica. (…) Trebuie să facem front comun pentru ca gimnastica să nu dispară din Deva', a spus primarul Petru Mărginean, apreciind că lotul național de junioare are nevoie de sprijin logistic și financiar.

Școala de gimnastică de la Deva a fost înființată în anul 1978, de antrenorii Marta și Bela Karoly, după Jocurile Olimpice de la Montreal. Cei doi tehnicieni au mutat lotul național de la Onești la Deva, unde au fost create condiții foarte bune de pregătire pentru gimnaste.

Bilanțul celor 36 de ani de când la Deva s-au antrenat loturile naționale de gimnastică include 25 de medalii olimpice, 36 de medalii la campionatele mondiale, 48 de medalii la campionatele europene, 42 la campionatele balcanice și peste 500 de titluri naționale.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă