10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. O altă față a handbalului românesc: Ce se întâmplă când pe...

FOTO. O altă față a handbalului românesc: Ce se întâmplă când pe teren intră echipele suporterilor

Cinci echipe mixte de handbal din București au organizat în acest week-end un turneu, pentru strângerea de fonduri. Banii adunați, aproximativ 16.500 lei, vor fi folosiți pentru a dota cu electrocasnice un centru pentru persoane fără adăpost din Valea Plopului (Prahova).

Evo Handbal, Nova 83, Acvila, Absolut și HCA sunt cele cinci echipe bucureștene care au folosit orgoliile în mod constructiv, organizând turneul caritabil, la care au luat startul nu mai puțin de 17 echipe. În Valea Plopului preotul Nicolae Tănase (Asociația Pro Vita) le oferă un acoperiș deasupra capului celor circa 320 de persoane, copii și adulți deopotrivă.

„Turneul s-a desfășurat în două săli (n.r. Universitatea Tehnică de Construcții și cea din Floreasca). Fiecare echipă a plătit o taxă de înscriere de 500 lei. Pe lângă asta am avut amenajate standuri cu sucuri naturale, sandvișuri și prăjituri. Banii strânși din vânzarea lor se adaugă la acea sumă. Competiția a fost organizată cu ajutorul voluntarilor de la Asociația Tehnică de Construcții București”, a spus Alexandru Cezar Vlăduț, unul dintre organizatorii turneului. 

În total, la finalul turneului, erau strânși 13.953 lei, la care s-a mai adăugat o donație, în valoare de 2.500 lei, a Asociației Studenților la Matematică și Informatică din București. Din cei 16.453 lei se vor cumpăra lucruri de care au mare nevoie copiii din Valea Plopului, cum ar fi frigidere sau mașini de spălat. De asemenea au mai fost colectate jucării.

Între turnee caritabile și dorința de a trece la profesioniști

Campionatul de handbal mixt, care cuprinde peste 30 de echipe, are o strânsă legătură cu actele caritabile, multe dintre turnee funcționând în acest mod. Este o situație din care câștigă toată lumea. Jucătorii pot promova mai bine acest sport, costurile de organizare ale turneelor sunt mai mici, având în vedere că sunt în scop caritabil, iar dincolo de ideea de a face sport există niște beneficiari direcți ai muncii de pe teren a echipelor înscrise.

Citește și Hai, Danemarca! România depinde de naționala lui Vestergaard

Mare parte dintre jucătorii care evoluează în campionatul de handbal mixt sunt amatori, care joacă de asemenea în cel de-al treilea eșalon al campionatului intern, atât la feminin cât și la masculin. Unii dintre ei au făcut handbal de performanță în perioada junioratului, până să intre la facultate. Însă în viața de zi cu zi au joburi obișnuite, care de altfel îi ajută să-și susțină activitatea din terenul de handbal.

“Handbalul mixt a fost înființat în 2007-2008. Poate părea dur ca 3 fete să joace cu 3 băieți, dar uneori fetele sunt mai agresive decât băieții. Chiar dacă mai sunt tensiuni, ne-am format ca o familie. Ne cunoaștem între noi. Știm că nu mai suntem la performanță, așa că jucăm de plăcere”, a spus Alexandra Enea, organizatoare și jucătoare de la Absolut București.

Ea este de părere că fetele pot aduce uneori acel plus de valoare de care are nevoie o echipă masculină și vice-versa. „Chiar dacă fetele nu au aceeași forță în joc ele au mai multă creativitate și de multe ori poți vedea la un meci că fetele fac depășiri sau reușesc aruncări de la 9 metri mult mai bune decât băieții.”

Jucat cu minimum trei fete în echipă acesta este cel mai bine organizat sport mixt din România. Însă principalul obiectiv al celor peste 30 de echipe de handbal mixt din țară este afilierea la Federația Română de Handbal (FRH).

Tofan Laurențiu, medic militar în aviație, cunoscut printre jucători drept „Il Dottore”, este nu doar unul dintre organizatori, ci și doctorul echipelor din turneu. A fost atras de handbal și datorită soției lui, care evoluează pe teren, iar acum este unul dintre principalii susținători ai afilierii echipelor la FRH. „În străinătate se organizează deja campionate naționale de handbal mixt. Copiii, până la Juniori 3, joacă doar la handbal mixt. Acum 7 ani, când au apărut aceste turnee, mulți jucători erau chiar sub amatori, nu aveau legătură cu handbalul. Acum au mai atras foști jucători din Liga Națională”, a spus Tofan.

„E adevărat că se consumă multă adrenalină, apar accidentări. Dar totul se termină cu bine la petrecerile de sâmbătă seara. După care duminică răbufnesc iar orgoliile.” Laurențiu spune că aceste turnee caritabile sunt maraton, având în vedere că jucătorii pot avea și 6 meciuri (a câte 40 minute fiecare) în două zile. El crede însă că o dată cu trecerea la profesioniști altfel ar sta lucrurile. „Mai întâi am vrea să organizăm minicampionate regionale, după care totul să culmineze cu un campionat național. Atunci nu ar mai fi nevoie de aceste turnee-maraton.”

Până la 20.000 lei – costurile anuale ale unei echipe

Ca orice sport situat între zonele de amatori și performanță și handbalul miext costă, iar jucătorii își susțin activitatea de pe teren din propriul buzunar. Nu doar echipele de handbal mixt sunt susținute din banii jucătorilor, dar și cele din al treilea eșalon al campionatului intern masculin, respectiv feminin.

Astfel costurile unei echipe, pe parcursul unui an, pot trece ușor de 5000 lei și pot ajunge chiar la 20.000 lei dacă se fac și antrenamente. Numai chiria la o sală mai modestă costă 100-250 lei ora. De altfel organizatorii spun că dacă nu ar fi fost în scop caritabil turneul din acest week-end, probabil toți banii strânși ar fi mers pe cheltuieli cu organizarea (sală, arbitraj).

Alexandra Enea mai spune că deși nu sunt plătiți pentru ceea ce fac, jucătorii sunt mereu motivați pe teren deoarece evoluează din plăcere. „Sportul de performanță, o dată ce îți intră în sânge cu greu îl mai poți scoate. Mulți dintre noi au mai jucat în trecut, poate în perioada junioratului, acum 10 ani, chiar la nivel de performanță. Alții poate că au fost mereu fani, iar o dată ce au intrat pe teren și au văzut cum e nu au mai plecat.”

Interesul pentru handbalul mixt este unul crescut, numai la turneul de la București fiind înscrise două noi echipe. Practic oricine este pasionat de handbal, sau cine vrea să facă ceva mai mult decât o ieșire în aer liber, se poate înscrie într-o echipă sau își poate forma, cu prietenii sau colegii, o echipă proprie.

Cele mai citite

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...
Ultima oră
Pe aceeași temă