11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Peste 50 de ambarcațiuni au patrulat pe Dunăre în deschiderea celei...

FOTO. Peste 50 de ambarcațiuni au patrulat pe Dunăre în deschiderea celei de-a VI-a ediții a Rowmania Fest

Peste 50 de ambarcațiuni au patrulat timp ce câteva zeci de minute pe Dunăre, în Portul Tulcea, în deschiderea celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania, susținând preluarea în administrare a infrastructurii portuare de către autoritățile județului de la Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) din Galați.

Hotelurile plutitoare au afișat mesajul 'Portul aparține tulcenilor', iar tineri aflați în bărci cu vâsle s-au întrecut cu ambarcațiunile ușoare. O navă a Autorității Navale Române a patrulat, de asemenea, pe Dunăre pentru a nu se înregistra incidente.

În același timp, pe faleza orașului, peste 100 de voluntari au întins fâșii din plastic realizând tricolorul. 'Portul Tulcea deschide Delta și trebuie să devină imaginea cea mai frumoasă a Rezervației', a declarat Ivan Patzaichin, președintele Asociației 'Ivan Patzaichin-Mila 23' și inițiatorul protestului care a deschis, astfel, cea de-a VI-a ediție a RowmaniaFest.

Patzaichin și autoritățile tulcene le-au mulțumit participanților pentru susținerea evenimentului. 'Suntem puternici, dacă suntem împreună și dacă suntem cât mai mulți', a susținut președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu.

La rândul lui, primarul municipiului, Constantin Hogea, a amintit că principalul obiectiv al actualei conduceri a județului este preluarea portului din administrarea APDM Galați. 'Ne-am asumat acest obiectiv și îl vom pune în aplicare în interesul tulcenilor. (…) Dacă și ceilalți din amonte vor să-și ia porturile înapoi, suntem alături de ei', a afirmat primarul Hogea.

Protestul s-a desfășurat pe ritmurile trupei SuperChill, care i-au condus pe organizatori de la pontonul de acostare al evenimentului până la scena amenajată pe faleza orașului.

Pe faleză, publicul a fost întâmpinat de reprezentanții Teatrului Masca București, cu momente artistice.

SuperChill, Roman Iagupov&Radu Captari și Zdob&Zdub au deschis începând cu ora 20.00 concertele Rock'n Row.

În zilele următoare, spectatorii sunt așteptați la competiții nautice pe Dunăre și pe lacul Ciuperca, concursuri de triatlon, expoziții și spectacole ale comunităților din Deltă, proiecții de filme la Casa Avramide și în centrul orașul Tulcea.

Sâmbătă după-amiază, în Portul Tulcea sunt așteptați cei 70 de participanți la Turneul Internațional al Dunării, care călătoresc pe Dunăre în ambarcațiuni fără motor din Germania până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Câștigătorii concursului de vâslit în canotci se vor întrece duminică, Descoperă Rowmania urmând să-și desemneze câștigătorii în aceeași zi. Tot duminică va avea loc și cea de-a II-a ediție a Cupei Europene de Triathlon Rowmania pentru juniori, la competiția inclusă în calendarul internațional anunțându-și participarea reprezentanți din 11 state.

'Rowmania' este inițiativa multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin de a lansa o mișcare națională de încurajare a turismului lent, neagresiv față de natură, acesta fiind și brandul asociației ''Ivan Patzaichin-Mila 23'' sub care se realizează produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului și programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate.

Preluarea infrastructurii portuare din județul Tulcea din administrarea APDM Galați în cea a autorităților locale și județene este o dorință veche de cel puțin 10 ani a oficialităților și operatorilor portuari tulceni, demersurile făcute până în prezent de autoritățile locale neavând succes.

Portul și cea mai mare parte a falezei orașului Tulcea sunt administrate de compania gălățeană din anul 1991, veniturile realizate din activitatea portuară din municipiu devenind buget al APDM Galați.

Foto: Sorin Lupşa / Rowmania / Facebook 

Cele mai citite

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă