17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO: Ziua de 18 iulie marchează 40 de ani de când Nadia...

FOTO+VIDEO: Ziua de 18 iulie marchează 40 de ani de când Nadia Comăneci a intrat în istorie

În 18 iulie se împlinesc 40 de ani de când gimasta Nadia Comăneci a intrat în istorie, obținând primul 10 la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal.

Cu această ocazie, Nadia Comăneci a postat o imagine, pe pagina sa de Facebook, în care anunță că Muzeul Olimpic pregătește o colecție dedicată reușitei sale. 

Performanța gimnastei este celebrată și de Romfilatelia din București, printr-un proiect filatelic.

 

„Pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci revoluţiona universul sportului cu o execuţie perfectă: nota 10 'absolut' la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. La 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia o onorează pe marea campioană şi performanţa greu de egalat de la Montreal printr-o emisiune specială de mărci poştale", se arată într-un comunicat al Romfilatelia. 

Proiectul filatelic constă într-un timbru şi două coliţe, una dantelată, numerotată cu negru, cealaltă nedantelată, numerotată cu roşu, ce ilustrează sugestiv momentul 18 iulie 1976, când gimnasta olimpică a atins perfecţiunea şi a dominat prin tehnica sa impecabilă. Pe manşeta ilustrată a coliţei dantelate este figurat pe fundal cuvântul zece în cele şase limbi oficiale ale ONU – engleză, franceză, spaniolă, rusă, arabă, chineză. Imaginea copilei de 14 ani este adusă în prezent prin imaginea actuală a campioanei. 

Cele două coliţe aduc filateliştilor în dar două premiere – un tiraj simbolic, 2016 exemplare, sugerând marcarea în acest an a celor 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, cât şi două tipuri de hârtie specială (Tullis Russell, Anglia), pe care coliţele sunt tipărite şi care prezintă elemente de siguranţă vizibile cu ochiul liber şi respectiv doar în lumină ultravioletă. 

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă (două modele), coliţa dantelată şi coliţa nedantelată. După remarcabilul său număr de la Montreal, gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exerciţiu perfect, două dintre elemente purtându-i şi în prezent numele -„Coborâre Comăneci" şi „Salt Comăneci". 

Realizările Nadiei Comăneci i-au adus gimnastei titlul de cel mai bun sportiv român al tuturor timpurilor, fiind înscrisă în 1993 în International Gymnastics Hall of Fame, mai relevă sursa citată.

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...
Ultima oră
Pe aceeași temă