16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialGAME, SET, MECI: Florența Mihai, prima finalistă a României la Roland Garros,...

GAME, SET, MECI: Florența Mihai, prima finalistă a României la Roland Garros, s-a stins din viață

Tenisul românesc a suferit o mare pierdere, miercuri dimineaață, după ce Florența Mihai, prima jucătoare din România care a ajuns în finala de la Roland Garros, s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani. Ea suferea de cancer.

Născută la 2 septembrie 1955, Florența Mihai a ajuns în finalale de simplu și dublu mixt ale Roland Garros în 1977, moment în care a intrat definitiv în istoria tenisului românesc. Avea doar 22 de ani, aceeași vârstă la care Simona Halep a cunoscut o explozie de formă. Florența avea să deschidă drumul altor jucătoare către înalta performanță, la doar un an distanță Virginia Ruzici reușind să cucerească trofeul din Franța.

Citește și FOTO. Cine a fost Florența Mihai: Îndrăgită de public, ovaționată la Roland Garros, lăsată fără aripi de comuniști

Florența Mihai, una dintre cele mai talentate tenismane pe care le-a avut România, și-a dedicat întreaga viață sportului alb de la noi din țară, fie din postura de jucătoare, fie din cea de antrenor sau făcând parte din echipa Federației Române de Tenis. Toți cei care vor să-și ia ”la revedere” sunt așteptați joi (15 octombrie 2015), între orele 13:00 – 15:00, la sediul Federației Române de Tenis din str. Pierre de Coubertin, nr. 11, sector 2, București, unde va fi depus corpul neînsuflețit”, anunță FRT.

Vezi și reacția lui George Cosac: “O mare pierdere! Chiar ieri am vorbit cu Florența Mihai”

Printre reușitele din cariera Florenței Mihai pot fi enumerate: medalia de bronz la Roland Garros în 1976; s-a clasat în primele opt jucătoare la simplu, la US Open-ul din 1979 și a făcut parte din echipa de Cupa Federației a României timp de șase ediții (dublu alături de Virginia Ruzici), reușind să intre în primele 8 echipe din Grupa Mondială la edițiile din 1983 – Zurich, 1981 – Tokyo, 1980 – Berlin, 1978 – Melbourne. Multiplă campioană națională la probele de simplu, dublu și dublu mixt (1971-1983), Florența Mihai s-a impus și în multe turnee internaționale, printre altele câștigând proba de dublu a Campionatele Europene de Seniori (amatori) și medalia de bronz, la simplu, în 1978.

La dublu, Mihai evolua deseori alături de Mariana Simionescu, fosta soție a suedezului Bjorn Borg, fost lider ATP.

Căpitan-nejucător al României

Florența Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de Cupa Federației aproximativ 14 ani, incluzând trei ediții în Grupa Mondială I și II. A condus echipa României la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), de la Atlanta (1996) și de la Sydney (2000). De asemenea a fost antrenoarea unor jucătoare de top precum Irina Spîrlea, fost număr 7 mondial, Ruxandra Dragomir, 15 WTA și Irina Begu, în prezent locul 25.

În cadrul Federației Române de Tenis, a activat ca Secretar General (1984 – 1989), antrenor federal, consilier de specialitate și consilier președinte.

Pentru performanțele sale, Florența Mihai a fost numită antrenor emerit, a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I (1979 și 1977) și Medalia Națională: serviciul Credincios Clasa a III-a.

 

 

 

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă