5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialGhidul amatorului: Cum alegi obiectivul sportiv potrivit pentru tine

Ghidul amatorului: Cum alegi obiectivul sportiv potrivit pentru tine

Ai început probabil să practici sport din unul dintre aceste motive: pentru a slăbi, pentru a-ți tonifia corpul, pentru a scăpa de sedentarism, pentru că te-a inspirat un prieten, pentru că ai descoperit întâmplător un anumit sport și ai realizat cât de bine te simți făcând asta, pentru că ai practicat sport în copilărie – de performanță sau nu – și ai reluat acum mișcarea, la câțiva ani distanță.

am acestea sunt principalele declanșatoare. După o perioadă de acomodare cu sportul sau într-un anumit moment te ispitește fiorul competiției. Și îți setezi un obiectiv: de timing sau de cursă. Este fundamental să îl alegi bine și acest obiectiv să fie în acord cu potențialul tău și, mai ales, cu baza de pregătire. Dacă îl alegi greșit, supraestimându-te, riști accidentări, oboseală cronică, riști să intri pe tușă mult timp de acum încolo și să te îndepărtezi cu totul de sport.

Iată câteva aspecte fundamentale de care să ții cont atunci când îți alegi un obiectiv sportiv potrivit pentru tine:

1. În primul rând, trebuie să înțelegi ce sport îți place.

Și, după ce ai stabilit asta, care este distanța, proba – dacă ne gândim la viteză versus anduranță, distanțe scurte versus distanțe lungi – cu care te simți cel mai confortabil.

Sau poate simți la ce anume ai putea excela. Tu îți cunoști cel mai bine corpul și trăirile, sigur știi ce anume ți-ai dori, ce te „mână în luptă“. Trebuie să te analizezi. 

2. Documentează-te cât mai bine asupra obiectivului ales.

Să zicem că vrei să devii foarte bun pe distanța de 5 km, alergare pe plat. Cercetează și vezi care sunt timpii „din piață“ pe distanța asta, care sunt competițiile unde te-ai putea remarca.

Află unde anume rezultatul tău ar putea să conteze: la un campionat național? La o competiție tip masters? – seniori, categorie de vârstă. La curse de alergare adresate amatorilor?

3. Fii rațional și fă-ți calculele.

În cât timp ai putea ajunge la acel personal best ( n.r. performanță personală maximă) pe care ți l-ai setat? Cât trebuie să te antrenezi? Câte ore pe săptămână? Ce timp ai la dispoziție pentru asta? Ce trebuie să se schimbe în programul tău actual pentru a integra antrenamentele? Te descurci singur, ești autodidact, sau poate ar fi mai bine să apelezi la suportul unui antrenor? Cum trebuie să îți schimbi alimentația pentru asta?

Citiți continuarea articolului pe adrenallina.ro.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă