12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialHalep, noul număr 3 mondial, a jucat meciul vieții la Roland Garros

Halep, noul număr 3 mondial, a jucat meciul vieții la Roland Garros

Simona Halep a jucat cel mai important meci al carierei sale și a tenisului românesc, în ultimii 36 de ani, la Roland Garros. Românca a ratat cel mai râvnit trofeu din lume, în ultimul act, în fața Mariei Șarapova, însă ei i se datorează spectacolul total de care au avut parte cei 15.000 de iubitori ai tenisului, din tribune și cele alte câteva zeci de milioane de fața televizoarelor.

Simona Halep a fost învinsă în finala turneului de grand slam de la Roland Garros, cu scorul de 6-4, 6-7 (5), 6-4. După cum a arătat și tabela de marcaj a fost cea mai lungă, dar și cea mai frumoasă finală de la Roland Garros din ultimii 14 ani. A fost pentru prima dată, începând din 2001, când actul final s-a disputat în trei seturi. “A fost cea mai dificilă finală de grand slam din cariera mea. Simona a jucat uluitor”, a fost mesajul câștigătoarei trofeului. Într-adevăr, Halep a făcut spectacol, începând de la debutul foarte bun, până la întoarcea scorului din setul al doilea și ducerea meciului în trei runde.

"A fost o finală specială de grand slam, care îmi va rămâne în inimă pentru toată viața. Sper să mai vină multe altele pentru mine. În primul rând felicitări, Maria Șarapova! Ești o mare jucătoare. Le mulțumesc tuturor românilor. Mulțumesc pentru că ați venit și de asmeni le transmit mulțumiri și tuturor celor din România care m-au urmărit"”, a declarat Simona Halep.

Românca a fost salutat pentru jocul său formidabil, în ciuda înfrângerii, de sportivi din întreaga lume, începând de la români, precum Nadia Comăneci sau Ciprian Marica, până la legende ale tenisului mondial, ca Boris Becker. De asemeni publicații de profil prestigioase, ca Tennis Magazine, au avut numai cuvinte de laudă.

Cea mai frumoasă înfrângere din ultimii 14 ani

Partida din finala Roland Garros a fost mai de grabă o înfrângere frumoasă a Simonei, decât o victorie mare a Mariei Șarapova, deoarece rusoaica s-a impus cu greu. Halep a pierdut cu fruntea sus, reușind să-și depășească obiectivul propus la începutului anului, atingerea semifinalelor la Roland Garros. Totuși nu mult i-a lipsit să câștige trofeul, având în vedere că a rezistat psihic până aproape de final. Momentul decisiv a venit la scorul de 4-4, cu două game-uri înainte de final, atunci când Halep era la serviciu, iar Șarapova a făcut un nou break.

Cel mai spectaculos a fost setul al doilea, când Halep a întors o victorie, aproape sigură, în două seturi, a rusoaicei și a dus partida în runda a treia. Halep a câștigat 3 game-uri consecutiv, cu toate că rusoaica a servit la un moment dat pentru încheierea meciului.

Simona Halep a făcut un meci mare împotriva unei jucătoare care pe parcursul a peste 3 ore de joc s-a aflat la potențial maxim, la fel ca în perioada în care era numărul 1 mondial. Publicații din toată lumea le-au lăudat pe cele două pentru una dintre cele mai frumoase finale din istoria Roland Garros-ului și nu în ultimul rând a doua ca lungime.

Simona Halep a câștigat primele 6 meciuri de la Roland Garros în 2 seturi, finala fiind prima partidă disputată în trei seturi. Ea le-a învins în celelalte runde pe: Andrea Petkovic, 20 WTA – semifinală; Svetlana Kuznețova, 29 WTA – sferturi; Sloane Stephens, 19 WTA – optimi; Maria Torro-Flor, 52 WTA – turul 3; Heather Watson, 69 WTA – turul 2; Alisa Kleybanova, 83 WTA – turul 1.

Noul număr 3 mondial

Halep este noul număr 3 mondial, începând cu 9 iunie, acumulând 6,435 puncte, cu circa 1000 mai puțin decât numărul 2, chinezoaica Na Li. Pe locul 1 este în continuare, cu 9.660 puncte, americanca Serena Williams, o altă jucătoare în fața căreia Halep încă nu a câștigat.

Mai departe, pentru Simona Halep următorul mare turneu este cel de-al treilea grand slam al anului, Wimbledon, dintre 23 iunie – 7 iulie. Însă mai întâi ea va avea turneul de la s’Hertogenbosch (Olanda), desfășurat cu o săptămână înainte, acesta fiind cel de-al doilea trofeu din cariera sa, cucerit anul trecut. De asemeni, între 7-14 iulie Halep va avea două turnee, dintre care cel mai probabil îl va alege pe cel de la București, nou introdus în circuitul WTA. Celălat este turneul de la Nurnberg, acolo unde, la fel ca în Olanda, ar trebui să-și apere titlul câștigat anul trecut.

Penrtu Halep vor mai urma cu siguranță și alte finale de grand slam, însă niciuna nu se va compara cu prima din carieră, mai ales că a jucat la cel mai înalt potențial al său. Doar trei românce au ajuns vreodată în finala Roland Garros. Prima a fost Florența Mihai, o jucătoare de care s-a vorbit mai puțin, dar care la doar 22 de ani, la fel ca și Halep, ajungea în finala turneului (1977), urmată la doar un an de Virginia Ruzici, singura care a și câștigat. Iar careul exclusivist de ași se încheie cu Ilie Năstase, care a câștigat trofeul la masculin (1973).

Singurele jucătoare de top pe care Simona Halep încă nu le-a învins rămân Maria Șarapova (4-0, în meciuri directe), Serena Williams (3-0) și bielorusa Victoria Azarenka (2-0).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă