4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIlie Năstase, în presa elvețiană: "Românii nu știu adevărul!" Cum și-a luat...

Ilie Năstase, în presa elvețiană: “Românii nu știu adevărul!” Cum și-a luat un Ferrari în epoca Ceaușescu

Ilie Năstase, prezent la Openul Elveției, turneu de tenis ajuns la 100 de ani, a rememorat câteva episoade din cariera sa. Românul spune că pe vremea sa îți permiteai să faci greșeli, însă că azi tenisul a devenit foarte strict.

Ilie Năstase era primul număr 1 mondial care se impunea în Openul Elveției, la Gstaad, în 1973. Năstase l-a învins atunci pe campionul a cinci dintre ediții, Roy Emerson. “Victoria nu trebuie exagerată. Eu aveam 27 de ani și eram în formă maximă, iar Roy avea cu vreo 10 ani mai mult și era pe final de carieră. Îmi amintesc și acum că finala se ținea într-o luni, pentru că duminică abia plouase”, a spus Năstase, conform Basier Zeitung.

Citește și Simona Halep, calendar INFERNAL în SUA. Cum arată lupta pentru CLASAMENT în turneele WTA americane

Năstase devea primul lider ATP ale cărui puncte erau trecute în calculator. Era începutul erei Open, iar tenisul avea să se schimbe. “Astăzi nu mai înseamnă nimic pentru mine, cu excepția faptului că sunt în cărți cu recorduri. Însă atunci, în 1973, era un mare lucru pentru mine pentru mi-am câștigat poziția cu performanțe puternice.”

Românul își amintește că a făcut o greșeală, după ce cu primii bani mai mulți câștigați din tenis și-a cumpărat un Ferrari. Consideră că a fost o cheltuială inutilă. „Am făcut şi greşeli, aşa cum facem noi bărbaţii. A o fost o decizie stupidă, însă mi-a luat ceva timp până am realizat. Însă a trebuit să o fac și pe asta.”

Tenisul cu Țiriac era mai serios decât cu J. Connors

Năstase spune că nu ar putea face o ierarhie a adversarilor pe care i-a întâlnit, însă fără îndoială principalii rivali rămân: Rod Laver , Roy Emerson , Jimmy Connors și Bjorn Borg. Întrebat despre afirmația lui Connors, conform căruia el nu s-ar fi “omorât” cu antrenamentele, Năstase a spus: “Poate că m-am antrenat mai puțin decât alții, însă nu evitam nici turneele de simplu, nici cele de dublu, nici cele de mixt. Era un program foarte intens. Ne-a luat vreo jumătate de an până să începem să jucăm împreună. Am câștigat alături de Connors câte un US Open și Wimbledon, însă la final Connors mi-a mulțumit pentru că jocul de dublu l-a ajutat foarte mult și la simplu.”

Citește și FOTO. Simona Halep își DEZVĂLUIE caligrafia. Cum arată scrisul tenismanei care iubește matematica
 
Spune că tenisul la dublu cu Ion Țiriac era mult mai serios, deoarece partenerul său, spre deosebire de Connors, se baza foarte mult pe dublu, unde avea performanțe mai mari. “Îmi amintesc de faptul că la Wimbledon a trebuit, la un moment dat, să joc într-o zi simplu, dublu și dublu mixt. Am fost de dimineața până seara la foc continuu.”
 
Năstase spune că dacă ar fi să facă aleagă între jucătorii din ziua de azi ar prefer să-i vadă în ordine: Federer, Nadal, Djokovic. El crede că jucătorul elvețian ar putea continua să evolueze la nivel înalt până la 40 de ani.

Cunoscut ca un jucător cu personalitate puternică, Năstase rememorează un meci de la Nisa, când a cerut ca meciul său să fie reprogramat deoarece în tribune erau mai puțini oameni decât la antrenamentele sale. “Meciul era programat în jurul orei 11, dar când am ajuns acolo era un singur om în tribune. Mi-am strâns lucrurile, iar arbitrul a vrut să mă descalifice. I-am zis că nu evoluez pe teren cu o astfel de asistență nici măcar la antrenamente, când de regula am câte 400 de persoane în tribune. Arbitrul a vorbit cu superiorii săi și a reprogramat meciul pentru după-amiaza.”

Adevărul despre români: “trăiesc în trecut”

”După Ceauşescu, nimeni nu le-a mai spus românilor adevărul. Eu ştiu adevărul, dar mulţi oameni nu-l ştiu. Noi, românii, trăim în trecut în loc să ne orientăm către viitor. În plus, corupţia e o mare problemă. Legile au multe nereguli şi, din cauza corupţiei, e dificil pentru tineri să-şi demonstreze abilităţile”, a declarat Ilie Năstase pentru  

 ”Când am fost ales în Parlament, nu m-am simţit confortabil. Din sport, am învăţat că orice are un rezultat: victorie ori înfrângere. În politică, totul durează o veşnicie. Am mari probleme să mă acomodez. Între timp, am înţeles mai bine cum merg lucrurile, dar locul meu nu e în politică. În noiembrie 2016, când îmi expiră mandatul, nu voi mai candida”, a precizat Ilie Năstase. 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă