13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Profil. Ilie Năstase, primul lider mondial în tenis, împlinește 70 de...

FOTO+VIDEO. Profil. Ilie Năstase, primul lider mondial în tenis, împlinește 70 de ani

Născut la 19 iulie 1946, la București fostul mare tenismen Ilie Năstase își aniversează marți 70 de primăveri.  "Nasty" sau "obraznicul", cum a fost poreclit cu mult timp în urmă de americani, a adus show-ul pe terenurile de tenis din lumea întreagă. Tehnica ireproșabilă și loviturile fabuloase, iar glumele, uneori șocante, l-au propulsat pe Năstase, ani la rând, în primii trei cei mai iubiți sportivi ai sportului alb.

Lui Năstase i-a plăcut în copilărie – și nu toată lumea știe – fotbalul, fiind legitimat la clubul din strada dr. Staicovici, Progresul București. Fratele său mai mare, Constantin, l-a convins pe Nasty să se îndrepte spre tenis, devenind campion național de copii în 1952, de juniori, în 1962 și campion național de seniori, în 1968-1969.

Terenul de tenis a fost scena lui Ilie Năstăse, iar talentul său era răsplătit la scenă deschisă, atât pentru magiile pe care le făcea cu racheta, cât şi pentru comportamentul său nonconformist, chiar incomod uneori. Mai mult decât oricare alt jucător de tenis, el a fost şi entertainer, amuzând spectatorii cu glumele şi mimica lui, dar şi înfuriindu-i, în egală măsură, cu stângăciile şi protestele necontenite.

Atitudinea recalcitrantă şi personalitatea sa combativă, uneori, nu au fost trecute cu vederea de arbitrii şi au condus la amenzi, descalificări sau suspendări.

În ciuda stilului său temperamental, Năstase, un atlet zvelt şi rapid, putea face orice atunci când se concentra – era un artist capabil să creeze cu mare originalitate momente absolut excepţionale.

În anul 1965,  la campionatele naționale ale României,  îl are ca partener de întrecere în finală pe campionul en-titre, pe Ion Țiriac, pe care îl întrece în patru seturi. Cei doi devin puțin mai târziu un cuplu sudat, reușind să joace de trei ori finala Cupei Davis (1969, 1971 și 1972). 

În decursul carierei sale, Ilie Năstase a câștigat 87 de turnee la simplu (dintre care 57 de turnee înregistrate de ATP) și 55 la dublu (dintre care 47 înregistrate de ATP).

Fostul mare spoprtiv și-a adjudecat de patru ori Turneul Masters, în 1971, 1972, 1973, 1975. Nasty a scris istorie și la US Open, competiție pe care a câștigat-o în anii 1972 și 1975. Nu putem uita de French Open, turneu câștigat tot de două ori în 1970 și 1973 iar Wimbledon-ul a venit tot în 1973.

A jucat timp de 18 ani pentru echipa de Cupa Davis a României, câștigând 109 meciuri. În 1970, Ilie Năstase a intrat în rândul celor 20 cei mai buni jucători de tenis din lume. În acel an, el a câștigat dublul masculin la Roland Garros alături de Ion Țiriac.

Președintele României, Klaus Iohannis îl va decora în cursul zilei de marți pe Ilie Năstase. Porivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, fostul tenismen va primi distincţia în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Palatul Cotroceni.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă