10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialÎnotătorii constănțeni, cea mai bună performanță din istorie

Înotătorii constănțeni, cea mai bună performanță din istorie

Clubul patronat de medaliatul olimpic Răzvan Florea a obținut locul 9 la nivel național.

Clubul singurului medaliat olimpic la masculin din România, Răzvan Florea, a reușit săptămâna trecută, să termine pentru prima dată în primele zece cluburi din țară la o competiție națională și s-a întors acasă cu două medalii de bronz, plus progres la timpi pentru toți sportivii. Locul 9, cu 34 de puncte, înseamnă un mare pas înainte și un motiv de speranță că la Constanța se schimbă polii de interes dinspre cluburile departamentale, CS Farul și Palatul Copiilor, către privat.

„Suntem mulțumiți“

Evident mulțumit de rezultate, Răzvan Florea a deschis totuși discuția cu o glumă. „Eu doream mai mult. Mult mai mult!”, ne-a spus râzând campionul, care a continuat însă pe un ton mult mai realist. „Locul 9 pe țară este o performanță uriașă, mai ales că am mers la Bacău după un campionat național ratat, în care am terminat undeva dincolo de locul 10 la multe probe și care a fost, ca rezultate, nu ca timpi, aproape o dezamăgire. Acum a fost altceva. Pe lângă medaliile și punctele aduse de Vlad (Rogoveanu – n.r.), au venit puncte și de la ceilalți copii, cu mențiuni speciale pentru Nicholas (Ursu – n.r., locuri 6 și 7) și ștafetă. Suntem toți mulțumiți cu ce am realizat, cu progresul pe care l-am avut, mai ales că a fost un campionat lung și dificil”,
ne-a spus Răzvan Florea.

Ce aduce viitorul

Lucrurile se vor schimba însă de anul viitor. Tocmai lungimea campionatului, ca durată de desfășurare, a obligat federația să schimbe formatul de desfășurare, să introducă baremul de calificare, inclusiv la copii, și să prelungească perioada competițională până spre finalul lunii iulie, cu mai bine de o lună față de calendarul actual. Schimbările au fost salutate de campion, care crede că acestea vor aduce un suflu nou în natația românească.

„Va fi un sezon interesant, la finalul căruia vom trage concluzii pozitive. Personal îmbrățișez decizia federației de specialitate pentru că va mări puțin gradul de rivalitate și va scădea numărul de participanți la Campionate Naționale. Nu mi se pare normal ca la cea mai importantă competiție anuală să vină cine vrea, indiferent de gradul de pregătire, iar introducerea baremurilor va limita cumva accesul sportivilor nepregătiți la aceste competiții. Să nu vă imaginați însă că vom discuta doar de vârfuri. Așa cum anticipăm, baremurile vor fi unele ușor de realizat de către orice sportiv care are cunoștințe medii de natație, și vor reduce numărul de sportivi participanți cu 15-20 de procente. Sunt necesare pentru că acum am avut 164 de sportivi la o singură categorie de vârstă, ceea ce a dus la o prelungire inutilă a concursului, în condițiile în care era evident că mulți copii au făcut act de prezență la acest campionat”, ne-a explicat campionul.

Program oficial

Potrivit proiectului federal, aprobat deja pentru 2015, sportivii se vor bate doar pentru un titlu național într-un sezon, față de două câte erau acum. Astfel, au fost aprobate șase categorii de vârstă, copiii și cadeții (11-15 ani) urmând să își dispute Campionate Regionale și în funcție de rezultatele de acolo să progreseze către unicul Campionat Național, programat în luna iulie. Juniorii și seniorii se vor bate direct la un campionat național, urmat de unul internațional, astfel că se va crea o concurență benefică pentru natația românească. Pe lângă calendar, federația a stabilit și patru centre regionale, la Bacău, București, Reșița și Cluj, aici urmând să fie testați cei mai buni copii din țară.

„Probabil că noi vom fi repartizați la Bacău, deși am fi eligibili și pentru București. Cred că decizia se va lua după ce se va afla numărul de cluburi care vor fi repartizate pe zonă astfel încât să nu se aglomereze foarte tare un centru. Nouă ne convin amândouă variantele”, a completat Răzvan Florea.

VIITOR. Planuri imediate

Pentru viitorul apropiat, Atena Sport Club are în calendar două competiții, ambele la Pitești. Mai întâi, copiii vor participa la Naționalele de semifond, unde fetele de 11 și 12 ani și băieții de 12, 13 și 14 ani se vor întrece în mai multe probe ne-olimpice, acest an fiind, se pare, ultimul în care se va desfășura acest campionat. După încă o săptămână, vechiul bazin din Pitești va găzdui Naționalele de juniori mici, concurs unde Atena Sport Club va merge cu mai mulți sportivi. „Pentru primul campionat avem ca obiectiv clasări în primii opt, fără o presiune extraordinară pe sportivi. La al doilea nu ne-am trasat încă obiectivele pentru că ne concentrăm pe prima competiție momentan”, a încheiat campionul.

 

Răzvan Florea, singurul constănțean medaliat olimpic la înot

Vlad Rogoveanu (dreapta), unul dintre cei mai talentați sportivi

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă