11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialInterviu Horia Tecău: Am făcut pasul spre tenis la dublu pentru Grand...

Interviu Horia Tecău: Am făcut pasul spre tenis la dublu pentru Grand Slam-uri, meciuri de Cupa Davis

Horia Tecău, fost număr 5 mondial ATP la dublu și component al echipei României în partida de Cupa Davis disputată cu Suedia, declară că tenisul la dublu l-a ajutat să-și îndeplinească mai multe obiective în carieră. Tecău vorbește și despre parteneriatul său cu Rojer, dar și despre o posibilă colaborare cu Florin Mergea, într-un interviu pentru România liberă.

Actual număr 17 ATP, Horia Tecău este cel mai bun jucător de tenis la dublu din istoria României. El este și unul dintre puținii care și-au axat cariera doar pe jocul la dublu, însă își propune să extindă tot mai mult în viitor tenisul pe echipe și în România.

Tecău face pereche cu Florin Mergea la meciul de Cupa Davis pentru menținerea în Grupa I zona Euroa/Africană, dintre România și Suedia, disputat la Arenele BNR între 12-14 septembrie.

Jean-Julien Rojer, singurul prieten pe care l-a avut partener pe teren

Horia Tecău pare să-și fi regăsit tonusul și loviturile imparabile alături de olandezul Jean-Julien Rojer, pe care îl are ca partener de la începutul acestui an. După ce s-a despărțit de suedezul Robert Lindstedt, Tecău a avut mai mulți coechipieri, însă nu a reușit să lege o relație de lungă duarată cu niciunul dintre ei. Lucrurile s-au schimbat însă când a început să joace alături de Rojer.

“Merge din ce în ce mai bine parteneriatul. Mi-am luat un angajament să joc pe o perioadă mai lungă cu Rojer. Suntem prieteni de foarte mult timp și m-am bucurat când a început acest parteneriat. Este singurul (n.r. parteneriat) pe care l-am făcut cu un prieten. Avem o comunicare foarte bună. Simt că am jucat din ce în ce mai bine la ultimele turnee. Am avut rezultate foarte bune pentru că ne antrenăm foarte bine împreună și am simțit un progres continuu. Avem și un avantaj că suntem apropiați ca vârstă și avem multe lucruri în comun… Cel mai important este că ne simțim bine să jucăm, să ne antrenăm împreună. Chiar dacă au fost săptămâni în care am pierdut în primul tur, când am avut înfrângeri dureroase, am reușit să trecem peste ele. Acum am ajuns la un nivel mai ridicat decât la începutul anului.”

Față de colaborarea cu Max Mîrnîi, fostul lider mondial la dublu, Tecău spune că alături de Rojer are un altfel de parteneriat.

„Max mi-a spus încă de la început că nu vrea să foace multe turnee, că nu voia să se antreze foarte mult. Era la sfârșitul carierei. Dar am învățat multe lucruri de la Max, pe care le pot aplica acum, alături de Rojer.”

Nu ar spune nu unui parteneriat cu Mergea

„Nu aș spune nu unui astfel de parteneriat. Ne cunoaștem de mult timp, avem amintiri incredibile împreună și nu știi niciodată ce se va întâmpla peste câțiva ani. Deocamdată avem alte parteneriate și ne concentrăm pe acestea. Florin a avut un an extraordinar și nu numai în acest an. Voi îl vedeți acum pentru că a ajuns să joace turnee mai mari, dar el e deja într-un progres început în ultimii trei ani. A început cu turnee mai mici, Challenger, acolo unde a avut rezultate bune și treptat a ajuns la acest nivel.”

Întrebat dacă vede venind din urmă alți tineri talentați care să ajungă la nivelul său de performanță în turneele de dublu, Tecău declară că își va folosi toată experiența pentru a-i ajuta pe cei la început de carieră să crească. “Până în ultimii ani nu cred că am avut în România jucători specialiști doar de dublu. Nu ne-am antrenat special pentru jocuri de dublu. Cred că prin experiența pe care am acumulat-o pot să încep în viitor să o împărtășesc cu noua generație. Sper să joace cât mai mulți dintre ei dublu pentru că și la dublu este o carieră frumoasă ”

O problemă pe care o întâlnesc tinerii este lipsa de suport financiar pentru a putea face performanță, problemă care în cazul jucătorilor de simplu poate persista chiar până după vârsta de 25 de ani. Mulți jucători aleg să facă pasul spre dublu deoarece pot câștiga mai ușor puncte și totodată bani. De multe ori jucătorii reușesc doar să-și acopere cheltuielile cu deplasarea la turnee dacă nu evoluează la un nivel cât mai ridicat.

“Eu unul, când am făcut pasul spre dublu nu m-am gândit niciodată la bani. Tot așa nu prea câștigam în turneele de simplu și atunci am decis să trec la dublu. Eu am avut noroc pentru că am fost susținut și de câțiva sponsori, dar decizia de a juca la dublu am luat-o pentru că îmi doream să joc turnee de Grand Slam, îmi doream să joc în Cupa Davis. Mă săturasem să joc turnee Futures, 3-4 ani la rând, și am continuat la dublu. Tot timpul mi-a plăcut la dublu și am evoluat foarte bine încă de la început, de când eram mai mic”, a declarat Tecău.

“Sunt obiective pe care vreau să le îndeplinesc în echipă. Îmi doresc să câștig un turneu de Grand Slam, să devin numărul 1 mondial, să joc la Turneul Campionilor. Dar am nevoie de o echipă, de un fizioterapeut, de sponsori. Câștigurile financiare mă ajută să îmi îndeplinesc obiectivele.”

Horia Tecău, 17 ATP va juca alături de Florin Mergea, 29 ATP, împotriva dublei suedeze Johan Brunstorm (53 ATP) – Isak Arvidsson (309 ATP), în cadrul meciului de Cupa Davis, pe data de 13 septembrie, la ora 13.00. Meciul de dublu va fi al treilea din cadrul întâlnirii România – Suedia și ar putea deveni decisiv dacă una dintre echipe va conduce cu 2-0 după ziua de vineri.

Cele mai citite

Stația STB Orizont revine pe amplasamentul de bază

Stația „Orizont” revine pe amplasamentul de bază, informează Societatea de Transport București (STB). “Avȃnd ȋn vedere finalizarea lucrărilor la proiectul „Reabilitare rețele termice Loc 3...

Percheziții ale Parchetului European în Capitală, pentru fraude cu echipamente medicale în timpul pandemiei

Parchetul European anunţă că a efectuat, astăzi, cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care...

Ajutorul pentru Ucraina produce divergențe între România și SUA. Președintele Iohannis ar ceda un sistem Patriot dar vrea ceva “în schimb”

Președintele României, șeful Senatului, șeful Guvernului și ministrul Apărării au opinii divergente cu privire la cererea formulată de Statele Unite ca România să cedeze...
Ultima oră
Pe aceeași temă