16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialIvan Patzaichin a prins podiumul competiției de vâslit viteză de la...

Ivan Patzaichin a prins podiumul competiției de vâslit viteză de la Galați

Sute de persoane s-au înghesuit, sâmbătă, pe faleza Dunării din Galați pentru a asista la competiția de vâslit viteză în canotci de 10+1, aflată la a doua ediție și organizată de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 în colaborare cu Apele Române și Primăria Galați.

Competiția s-a bucurat de prezența multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, care i-a inițiat pe gălățeni în tainele vâslitului în canotcă. Fiecare dintre cele cinci echipaje constituite ad-hoc au fost instruite de marele campion, care le-a povestit și despre cum a fost construită această ambarcațiune autohtonă denumită canotcă, potrivit Agerpres.

Canotca este o invenție a Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, construită din dorința de a promova meșteșugul românesc. Canotca este denumită așa după lotcă, de la care preia materialul, și după canoe, de la care preia liniile dinamice. Este un produs integral ,,made in Romania', cu un design unicat, făcută din lemn, preluând meșteșugul marangozilor din Delta Dunării.

"Canotca este o combinație între lotcă și canoe și prin ea vrem să promvăm turismul lent în Delta Dunării și pe tot parcursul Dunării. Am încercat să redescoperim tradiția ambarcațiunilor din lemn construite de marangozi, în condițiile în care Dunărea și Delta sunt invadate de cele din plastic. Am descoperit un pasionat în domeniu, Paul Vasiliu din Tulcea, care face aceste canotci. Avem acolo un atelier de fabricație și sperăm ca în toamnă să inaugurăm și un atelier școală, unde să se învețe această meserie", a declarat Ivan Patzaichin.

Veteranii, Rechinii, Dragonii, Apele Române și Presa au fost cele cinci echipaje care s-au înfruntat pe Dunăre. La final a câștigat echipa Veteranilor. Când au ajuns toate echipajele a început o bătaie cu apă propulsată cu vâslele. Veteranii și-au păstrat titlul cucerit anul trecut și vor participa în marea finală de pe 31 august de la Tulcea. Pe locul doi s-a clasat echipa de la Apele Române, iar pe trei Presa. Cârmaciul echipajului Presei a fost chiar Ivan Patzaichin, care astfel a prins și podiumul la concursul organizat chiar de el.

"Sunt bucuros că a venit lume multă. Sunt mulțumit în special că am văzut foarte mulți copii. Remarc și faptul că față de anul trecut numărul participanților este cu mult mai mare. Asta dovedește că ne atingem scopul, mișcare în natură", a spus Ivan Patzaichin la Galați.

Competiția de vâslit viteză în canotci de 10+1 face parte din campania ,,Descoperă Rowmania-România naturală văzută din barcă', care este o campanie națională de promovare a patrimoniului natural având ca obiectiv să-i reapropie pe oameni de natură, să-i reconecteze la aceasta, având ca instrument canotca și ca activitate vâslitul.

Luni, ,,Descoperă Rowmania' va ajunge la Călărași, apoi la Arad ca în final toată competiția să se termine la Tulcea.

Cele mai citite

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă