14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialJocurile Olimpice de Tineret: Hocheistul Eduard Căşăneanu, medaliat cu aur

Jocurile Olimpice de Tineret: Hocheistul Eduard Căşăneanu, medaliat cu aur

Hocheistul român Eduard Căşăneanu a fost medaliat cu aur, joi seara, în cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT) 2016 de la Lillehammer (Norvegia), informează Agerpres.

Căşăneanu s-a impus în clasamentul finalei cu 14 puncte, devansându-i pe slovacul Sebastian Cederle, 12 puncte, şi pe germanul Erik Betzold, 11 puncte. Eduard Căşăneanu a ocupat locul al doilea la viteză, a fost al doilea la precizia şutului, primul la agilitate, al patrulea la rapiditatea şutului, cel mai bun la precizia paselor şi al treilea la controlul pucului. Căşăneanu, născut pe 27 ianuarie 2000, la Miercurea Ciuc, a intrat în finală cu al doilea punctaj după faza calificărilor. 

Eduard Căşăneanu a adus a doua medalie delegaţiei României la Lillehammer, după medalia de bronz cucerită de Mihaela Hogaş, miercuri, în proba de sprint echipe mixte internaţionale la patinaj viteză. 

Medalia de joi reprezintă a treia clasare pe un podium al unei competiţii olimpice multisport de iarnă sub egida CIO, după ce Ioan Panţuru şi Nicolae Neagoe au câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Grenoble, din 1964. 

Tânărul a declarat că este mândru că a adus o medalie de aur României, în proba de îndemânare din cadrul JOT 2016.

”E o experienţă frumoasă că am câştigat această medalie, sunt mândru că am reuşit să aduc o medalie de aur României şi sper să mai fie şi altele de acum încolo”, a spus sportivul într-un interviu acordat canalului oficial al Comitetului Internaţional Olimpic. 

”Cea mai dificilă rundă a fost cea cu pasele, am pierdut din prima şi atunci mi-am pierdut încrederea, dar am reuşit să aduc la ultima probă restul punctelor”, a precizat tânărul de 16 ani, care consideră că acesta este cel mai important moment din cariera sa. 

“Nu am cuvinte. Sper să ascult din nou imnul, dar ca jucător”, a subliniat sportivul născut la Miercurea Ciuc. 

”Nu m-am gândit că pot câştiga, am crezut că o să ajung pe un loc mai de jos, dar am rămas uimit când am câştigat medalia de aur. Sper să mă ajute lucrul acesta şi sper să ajung undeva”, a conchis Căşăneanu. 

Tot joi, la schi fond, în proba masculină de 10 km, stilul liber, Iulian Ababei a ocupat locul 42 din 49 de concurenţi care au luat startul, cu timpul de 28 min 13 sec 3/10, în timp ce Nicoleta Luciana Sovarschi a ocupat ultima poziţie (39) la feminin, în cursa de 5 km, stil liber, în 16 min 02 sec 6/10.

România participă la Lillehammer cu 22 de sportivi români (10 fete şi 12 băieţi), care vor evolua la nouă discipline sportive, până pe 21 februarie. Concursul de abilităţi şi îndemânare (Skills Challenge) de la Jocurile Olimpice de iarnă pentru Tineret de la Lillehammer a constituit o premieră, reunind sportivi şi sportive din 36 de ţări din întreaga lume. Următorul concurs va avea loc la Lausanne în 2020. 

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă