15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialLiga Campionilor: HCM Baia Mare, pe urmele Oltchimului în Europa

Liga Campionilor: HCM Baia Mare, pe urmele Oltchimului în Europa

Handbalul feminin românesc ar putea avea parte de o nouă echipă calificată în semifinalele Ligii Campionilor, după o pauză de 3 ani de zile. Reușita handbalistelor din Baia Mare, în fața lui Dinamo Volgograd, trezeste noi speranțe.

Campioana României, HCM Baia Mare, a câștigat prima manșă a duelului cu rusoaicele de la Dinamo Volgograd, cu scorul de 25-23, pe teren propriu. Cu toate că diferența rămâne una mică, româncele vor porni cu prima șansă în returul din deplasare, programat pentru 11 aprilie. Pentru echipa din Baia Mare, calificarea în sferturi reprezintă cea mai bună reușită din istoria clubului, pornind pe urmele lengendarei Oltchim Râmnicu Vâlcea.

O victorie muncită, dar nu strălucită, așa ar putea fi descris pe scurt meciul de la Baia Mare. Momentul de glorie al elevelor lui Tone Tiselj a venit chiar pe final, când, în ultimul minut, au întors scorul, de la 22-23, marcând ultimele 3 goluri ale partidei. Româncele și-au complicat, însă, singure meciul, în condițiile în care au fost departe de potențialul maxim.

Citește și Handbal feminin – Liga Campionilor: HCM Baia Mare – Dinamo Volgograd 25-23

Dinamo a existat aproape în exclusivitate prin cele 3 jucătoare ale liniei de 9 metri, care au marcat 15 din cele 23 de goluri. Golgheterul adversarelor a fost Kocetova, cu 7 goluri. De cealaltă parte, Davîdenko, interul stânga al echipei românești, a avut o evoluție mult sub așteptări împotriva conaționalelor sale, după ce a marcat un singur gol din 7 aruncări. Au strălucit în schimb Anastasia Lobaci, golghetrul echipei, cu 5 reușite, dar și Luciana Marin cu 4 goluri din 5 aruncări. Româncele au beneficiat de 4 penaltiuri, ratând unul, în timp ce rusoaicele le-au transformat pe toate cele 3.

Defensiva HCM-ului a avut unele probleme, în condițiile în care jucătoarele au evitat pe cât posibil eventuale accidentări, după intrările agresive ale rusoaicelor. Astfel, cu o linie defensivă care a cedat prea ușor în unele cazuri, adversarele au condus în mare parte din meci, dând emoții mari publicului incredibil de la Baia Mare. Un merit pentru faptul că HCM a reușit victoria, pe final, îl are și publicul, care a creat o atmosferă infernală.

Experiența poate decide returul

Meciul retur, care va avea loc sâmbătă, de la ora 14.00, se anunță unul extrem de dificil, avansul de două goluri rămânând unul fragil. Ceea ce ar putea cântări în favoarea campioanei României, ar fi experința jucătoarelor și mai ales cea a antrenorului. Tiselj, cu șatate vechi în Liga Campionilor, de două ori câștigător al acestui trofeu, este poate cel mai în măsură să ducă echipa din Baia Mare pe cele mai înalte culmi.

Principala problemă, pe care tehnicianul sloven trebuie să o remedieze până sâmbătă, rămâne eficiența liniei de 9 metri. Rusoaicele, cu o medie de vârstă mai redusă, dar și cu dueluri dificile în ultimele săptămâni, pot fi surprinse în apărare, contând mult cum vor conlucra, în Rusia, extremele și pivotul HCM-ului. Este important ca toate elevele sale să fie disponibile la ora returului, având în vedere că la Baia Mare nu s-a putut baza pe Gjeorgjievska și Geiger.

O calificare în semifinalele Ligii Campionilor, pentru Baia Mare, ar fi o egalare a performanței reușite de Oltchim, în sezonul 2012-2013, înainte de dezastrul care a urmat cu acea echipă incredibilă și care a culminat cu desființarea sa. Totuși cea mai mare performanță din handbalul feminin românesc, în Ligă, rămâne finala pe care Oltchim a disputat-o, în 2010. Oltencele pierdeau atunci în fața lui Viborg, scor 60-52, după o dublă manșă.

Rezultate sferturi Liga Campionilor: Vardar Skopje – Gyor ETO 24-18, Baia Mare – Dinamo Volgograd 25-23, HC Thuringer – Larvik 26-29, Viborg – Buducnost (duminică).

Poate cea mai mare surpriză a turului Ligii Campionilor a fost înfrângerea la scor a uneia dintre cele mai titrate echipe, Gyor ETO. Unguroaicele au pierdut, în deplasare, în fața lui Vardar, la o diferență de 6 goluri, iar returul din Ungaria se anunță unul foarte dificil. Campioana ultimelor două ediții, Gyor, ar putea rata pentru prima dată Final 4, în 9 ani de zile. Mai mult de atât, eliminarea ar fi una greu de digerat pentru fanii maghiari, în condițiile în care Final 4 (semifinalele plus finala) 2015 se va disputa chiar la Budapesta. Gyor este totodată una dintre cele mai stabile echipe din Europa, având în spate sponsorul Audi, producătorul auto german având una din cele mai mari uzine ale sale la Gyor.

Până când vor veni din urmă și alte echipe românești, cum ar fi CSM București, toate speranțele la o semifinală de Liga Campionilor vor rămâne legate de Baia Mare, echipă cu șanse mari să câștige titlul în România și în acest an.

 

Cele mai citite

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă