8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMiami 2015: Avancronică Halep vs Williams, adevăratul raport de forțe înaintea celui...

Miami 2015: Avancronică Halep vs Williams, adevăratul raport de forțe înaintea celui mai așteptat meci al anului

Miami 2015. Simona Halep, cap de serie numărul 3 și Serena Williams, principala favorită a turneului de la Miami, se vor confrunta, în semifinale, joi, de la ora 04.00, în cel mai așteptat meci al anului. Raportul de forțe dintre cele două nu s-a schimbat pe hârtie, însă realitatea vorbește despre altceva.

Serena Williams s-a dovedit până acum o nucă prea tare de spart pentru Simona Halep, de altfel puține jucătoare din lume având "privilegiul" de a învinge numărul 1 mondial. Însă de asemenea și Simona a devenit o jucătoare tot mai greu de bătut, care își aduce adversarele, în timpul meciurilor, în prag de extenuare, fizică și psihică – ultimul exemplu, partida cu Sloane Stephens.

Simona Halep s-a calificat în semifinale, după un meci care a fost relativ ușor numai datorită eforturilor româncei. Ea a eliminat-o pe Sloane Stephens, 45 WTA, cu scorul de 6-1, 7-5. Cu toate că putea fi lejer 6-0 în runda a doua, doar o ultimă răbufnire a americancei, împotriva dominației autoritare a Simonei, a făcut setul secund să fie tranșat la 7-5. De cealaltă parte, liderul mondial a avut un meci greu împotriva Sabinei Lisicki, cap de serie 27, pe care a eliminat-o cu scorul de 7-6(7/4), 1-6, 6-3, după mai bine de două ore de joc.

Adversare mai dificile, eliminate de Halep

Parcursul Simonei la Miami: sfert de finală cu Sloane Stephens (45 WTA) – 6-1, 7-5; optimi cu Flavia Pennetta (28 WTA) – 6-3, 7-5; turul 3 Camila Giorgi (37 WTA) – 6-4, 7-5; turul 2 Nicole Vaidisova (328 WTA) – 6-4, 2-6, 6-1.

Parcursul Serenei la Miami: sfert de finală cu Sabine Lisicki (21 WTA) – 7-6(7/4), 1-6, 6-3; optimi cu Svetlana Kuznețova (29 WTA) – 6-2, 6-3; turul 3 Catherine Bellis (211 WTA) – 6-1, 6-1; turul 2 Monica Niculescu (70 WTA) – 6-3, 6-1.

Simona a avut adversare mai dificile decât Williams, Pennetta sau Giorgi având un parcurs mai bun decât Kuznețova sau Niculescu, în acest an. Monica a avut însă și ghinionul de a juca în două turnee consecutive cu Serena. Singurele adversare apropiate ca formă în acest an sunt Sloane Stephens și Sabine Lisicki. 

Halep – liderul WTA 2015, Williams – ușor ieșită din mână

Simona Halep este liderul cursei spre Turneul Campioanelor, însă asta și datorită faptului că Serena Williams are cu două turnee mai puține jucate față de româncă. De altfel Serena Williams nu a mai pierdut un meci de la Turneul Campioanelor 2014, atunci când era învinsă chiar de Simona Halep. Simona a cucerit în acest an 3 turnee din 4 disputate, iar Williams 2 din 3. 

Forma celor două în 2015: Simona Halep 23-2 (V-Î), Serena Williams 16-0. 

Serena are un titlu, în acest an, care câtărește aproape cât toate cele trei turnee ale Simonei la un loc – Australian Open. Cu toate acestea, liderul mondial s-a chinuit la ultimele două turnee, drept urmare și abandonul său de dinaintea meciului cu Halep, de la Indian Wells, survenit în urma unei accidentări la genunchi. Deși în declarații Williams este foarte doritoare să joace cu Simona, corpul său ar putea să transmită altceva, drept exemplu unele probleme în ceea ce privește deplasarea, asta în ciuda faptului că și-a mai îmbunătățit forma de la ultimul turneu.

Simona o poate învinge pe Williams

Pentru Simona, abordarea meciului cu Williams, este mai mult una din punct de vedere psihologic, aceasta fiind principala bătălie pe care românca trebuie să o câștige. Iar declarația Simonei, cum că trebuie să creadă că o poate învinge pe Williams pentru a reuși cu adevărat acest lucru, nu este doar o încercare de a se îmbărbăta înaintea partidei. Simona are o tactică bună pe care o poate folosi cu succes chiar și împotriva unei jucătoare experimentate ca Williams, are o formă fizică mai bună, chiar dacă nu a fost ferită de accidentări și poate scoate din joben lovituri surpinzătoare, asemenea liderului mondial.

Serena Williams este o jucătoare care poate fi învinsă, în aceste momente, – poate ceva mai greu decât la Indian Wells, însă nu imposibil. Pe de altă parte și Simona a arătat un nivel al tenisului mai ridicat față de turneul precedent, pe care de altfel l-a cucerit. La Miami, i-au funcționat româncei și reverul, în diagonală sau lung de linie și apropierile la fileu. Unele probleme au apărut la serviciu, atunci când a fost pusă sub presiune.

După cum au evoluat celelalte meciuri, o partidă se împarte de regulă în două, în cazul Simonei: dominarea adversarului și apoi revenirea la forma inițială, după o cădere bruscă. Partida cu Williams ar putea fi una strânsă de la început și până la final, însă Halep a mai avut astfel de meciuri, ultimul exemplu fiind cel cu Jelena Jankovic, din finala Indian Wells. 

Meciuri directe – Turneul Campioanelor, irelevant

La Turneul Campioanelor a fost o dublă atipică, după cum au declarat atât Halep, cât și Williams. Serena făcuse pentru prima dată cunoștință cu "uraganul" pe care Halep îl poate dezlănțui pe teren, asta în faza grupelor, când românca s-a impus cu 6-0, 6-2. Apoi, în finală, a fost Simona cea care a cedat psihic, Serena impunându-se cu 6-3, 6-0. Acest lucru nu se va mai întâmpla la Miami.

Meciuri directe, în afara Turneului Campioanelor: Wimbledon 2011 (victorie Williams) – 3-6, 6-2, 6-1; Roma 2013 (Williams) – 6-3, 6-0; Indian Wells 2014 – abandon Williams.

În concluzie, singurul dușman al Simonei Halep, în meciul cu Williams, ar putea fi chiar Simona Halep. Concret, românca va trebui să limiteze erorile neforțate și să creadă în victorie până la ultimul punct, așa cum a făcut-o cu Jankovic, pentru că altfel cauza va fi una pierdută.

 

 

Cele mai citite

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă