10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă stea calcă pe urmele Simonei Halep. Salt uriaș în clasamentul...

O nouă stea calcă pe urmele Simonei Halep. Salt uriaș în clasamentul WTA

Tenisul feminin din România nu duce lipsă de talente, iar acest lucru a devenit vizibil mai ales după ascensiunea uimitoare a Simonei Halep din 2013. România ar putea avea o nouă jucătoare în prima sută mondială, un nume promițător fiind Patricia Maria Țig.

Turneul WTA International de la Baku (Azerbaijan), de aceeași categorie cu cel de la București, a fost câștigat de rusoaica Margarita Gasparyan. Însă nu tânărul talent al Rusiei se află în atenția fanilor români, săptămâna aceasta, ci cealaltă finalistă a acestui turneu, Patricia Țig, care a împlinit, pe 27 iulie, vârsta de 21 de ani.

Citește și Turneele americane încep cu Begu și Niculescu la fileu. Unde joacă româncele săptămâna aceasta

Țig a depășit mai multe recorduri proprii, săptămâna trecută, la Baku, făcându-și cel mai frumos cadou de ziua sa, calificarea, pentru a doua oară în carieră, pe tabloul principal al unui turneu WTA, după ce a mai făcut acest lucru la București. Săptămâna a culminat cu disputarea primei finale din cariera Patriciei Țig.

Românca a fost învinsă de rusoaica Margarita Gasparian, cu 6-3, 5-7, 6-0, după două ore și 30 de minute. Cu toate că a revenit în setul al doilea, nu i-a mai putut ține piept jucătoarei care se încadrează perfect în pleiada de „noi Șarapove” a Rusiei. Gasparyan, cu jumătate de an mai tânără decât românca și mai bine clasată (112 WTA) a fost de neoprit și la dublu, reușind să cucerească ambele trofee puse în joc la Baku.

Salt uriaș în clasamentul WTA

Pentru Țig, locul 154 WTA, venită din calificări, prima finală a carierei îi va aduce în clasamentul WTA un salt uriaș, de 39 de locuri. Ea ocupă, de luni, poziția 115 și ar putea deveni în curând cea de a șasea reprezentantă a României din prima sută mondială.

Citește și Patricia Țig, pe tabloul principal la Baku. Ce cadou și-a făcut de ziua sa

Țig a devenit un pariu pentru tenisul românesc încă din 2013, atunci când a arătat de ce este capabilă, ea reușind să câștige 3 turnee Futures (ITF), într-o lună, asta deși fusese accidentată o jumătate de an. Ceea ce o face specială pe jucătoarea din Galați este faptul că a început să aibă performanțe la o vârstă perfectă, iar la 21 de ani amenință top 100 mondial. Eleva lui Răzvan Sabău are un stil de joc promițător, cu lovituri de dreapta nimicitoare atunci când se află în formă maximă.

Țig este jucătoarea din România cu cea mai puternică ascensiune din ultimii ani. Dacă la finalul lui 2013 se afla pe locul 642 mondial, după un an și 8 luni a ajuns pe locul 115. După ce și-a depșit de trei ori propriul record, la Baku, românca are acum ca obiectiv primul titlu WTA. Următoarele provocări pentru ea vor fi turneele din SUA, de hard, acolo unde are șanse să evolueze la primele sale meciuri de pe tabloul principal al unui Premier sau chiar Premier 5. Ceea ce însă și-a propus încă din 2013 este să joace la US Open, acolo unde este așteptată și o revenire în forță a Simonei Halep.

Țig ar putea avea un parcurs similar cu al Simonei Halep, cel puțin până în primele 20 locuri WTA sau chiar top 10 mondial, acolo unde a spus că vrea să ajungă. Este însă un drum lung, care necesită multe sacrificii, iar pentru Patricia acesta a fost abia începutul.

Citește și TOP 10 Antrenori de fotbal care au SECAT conturile patronilor. Mourinho cel scump vs Cel mai eficient din lume

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă