11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOina supravietuieste cu cateva sute de practicanti

Oina supravietuieste cu cateva sute de practicanti

Considerat sport national, oina este consemnata a se practica in mod oficial in Romania din anul 1893, cand pe terenurile de la marginea Bucurestiului au fost organizate primele competitii de profil, cu mare priza la public. Specialistii sunt de parere ca acest sport, inrudit din punct de vedere al materialelor folosite (baston si minge) cu discipline mult mai raspandite in lume precum baseball-ul, cricket-ul, lapta, se practica pe teritoriul tarii noastre de sute de ani, fara a avea reguli scrise. Dupa cum mentioneaza cronici si hrisoave din timpul lui Vlaicu Voda, adica prin anul 1364, oina sau hoina, cum i se mai spunea, se juca pe teritoriul Tarii Romanesti, fiind raspandita la sate si comune. Mai tarziu, oina patrunde si in scoli, in cadrul educatiei fizice, iar in 1899, ministrul invatamantului, Spiru Haret, decide organizarea anuala a concursurilor scolare de oina.

 

Cu o origine pierduta undeva in negura vremurilor, jocul de oina se chinuieste sa supravietuiasca de la un an la altul. Pe nedrept sortit anonimatului de catre o societate putin dispusa sa-si redescopere obiceiurile traditionale, sportul national al romanilor se vede din ce in ce mai amenintat de pericolul disparitiei. Tinut in viata de pasiunea unor persoane care au practicat acest sport si care au acum posibilitatea sa-l ajute, jocul de oina continua sa refuze condamnarea la uitare.

Profesorii de oina sunt pe cale de disparitie

Lipsurile financiare si inexistenta mediatizarii au adus oina intr-o situatie dificila. Cea mai acuta problema cu care se confrunta aceasta disciplina sportiva o reprezinta scaderea numarului de profesori capabili sa-i invete si sa-i indrume catre oina pe tineri. Cu toate ca la nivelul scolilor generale din mediu rural mai exista ceva sperante, in zona invatamantului superior perspectivele sunt sumbre. Singura facultate care a introdus oina, ca proba optionala, in programul de pregatire a studentului este Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Spiru Haret. O astfel de initiativa a fost insa posibila  fiindca rectorul si prorectorul respectivei institutii de invatamant au fost, in tinerete, practicanti ai oinei.
Tocmai pentru a incerca atragerea tinerilor catre practicarea acestui sport, Federatia Romana de Oina, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, intentioneaza organizarea, anul acesta, a Cupei Liceelor la oina. "Este important sa cream o anumita emulatie in randul copiilor si tinerilor. Oricum va fi greu sa-i aducem in situatia de a fi legitimati la cluburi de oina, pentru ca profesorii nu vor sa-i lege de un sport precum oina, ci intentioneaza sa-i foloseasca si in alte ramuri si competitii sportive", explica secretarul general al FR de Oina, Aurel Buleu. De asemenea, Biroul Federal va lua in discutie si introducerea unei reguli obligatorii prin care fiecare echipa de seniori sa aiba la meciuri doi juniori pe teren si trei pe foaia de joc. In prezent exista in jur de 20 de echipe de copii si 11 formatii de juniori afiliate la forul de oina, cluburi ce aduna peste 300 de jucatori legimati la aceste categorii de varsta.
"O alta problema o ridica faptul ca imbatranirea si, firesc, renuntarea la practicarea oinei de catre jucatorii valorosi de la cluburile de seniori priveaza practic generatiile mai tinere de modele demne de urmat", spune oficialul unei federatii care are doar doi angajati.

Sprijin din partea Jandarmeriei si Politiei

Desfasurarea campionatului national este deseori pusa in dificultate de lipsurile financiare ce impiedica cluburile sa participe la competitie. La federatie sunt inregistrate 7 echipe de seniori care, per ansamblu, numara in jur de 150 de sportivi si care isi disputa anual trei trofee principale: Supercupa Romaniei, Cupa Romaniei (competitie cu o vechime de peste o suta de ani) si campionatul national. Frontiera Constanta, Straja Bucuresti, Luceafarul Ramnicelu (Buzau), Juventus Olteni (Teleorman), Cronos Barlad (Vaslui), Universitatea de Vest (Arad) si Viitorul Harlau (Iasi) vor lupta pentru suprematia interna in cadrul unor turnee ce vor avea loc in mai si septembrie. Singurul teren exclusiv de oina din tara este cel al clubului Frontiera Constanta, formatia campioana si detinatoarea Cupei. Meciurile se organizeaza, de obicei, pe terenuri de fotbal, care sunt retusate si adaptate specificului jocului. Implicate in sustinerea propriilor grupari, Frontiera Constanta fiind echipa Politiei de Frontiera din Constanta, iar Straja Bucuresti, apartinand Jandarmeriei Romane, cele doua institutii ale statului asigura, de multe ori, terenurile necesare desfasurarii intrecerilor. Aparitia si existenta unor echipe de acest fel trebuie cautata in anii ’70-’80, cand generalul Martis a impus practicarea oinei in unitatile militare, cu scopul fructificarii calitatilor fizice si tehnice pe care le presupune acest sport, trasaturi care se pliaza foarte bine pe munca specifica jandarmului: viteza de deplasare, de tintire, de ferire, reactie, forta. De altfel, din structura actuala de conducere a Federatiei face parte si generalul Olimpiodor Antonescu, seful Statutului Major al Jandarmeriei Romane, care ocupa pozitia de vicepresedinte al forului.

Jocul de oina rezista inca la sate

Spiritul practicarii oinei mai este inca viu in anumite centre, situate cu precadere in zona rurala. La inceputul lunii mai, reprezentanti ai judetelor Iasi, Suceava si Botosani se intrec in fiecare an pentru Cupa Primaverii, un concurs in care se arunca ambitii foarte mari in lupta. "La intrecere vine multa lume iar babele din sat se strang si comenteaza jocul", povesteste secretarul federatiei, Aurel Buleu. O alta manifestare de acest gen se desfasoara in localitatea Olteni din judetul Teleorman. Competitia aduna spectatori din multe sate si comune invecinate. "Ceea ce m-a surprins a fost faptul ca majoritatea celor prezenti cunosteau regulamentul", spune oficialul federal. E de precizat ca asemenea concursuri sunt posibile si datorita implicarii primarilor respectivelor asezari, fosti practicanti ai oinei.
Desi poate parea ciudat, exista si intalniri cu prilejul carora se face un schimb de experienta in ceea ce priveste sporturile catalogate drept nationale. In acest sens, cel mai probabil in luna august, federatia va organiza la Constanta un turneu la care vor participa selectionate de seniori din Moldova, Rusia, Bulgaria si Romania, echipe ce se vor intrece in meciuri de oina si lapta, sport asemanator oinei practicat in Rusia. "Astfel de intreceri au avut loc si in anii precedenti la Chisinau. Formatia Romaniei a fost reprezentata la aceste turnee de echipa campioana, Frontiera Constanta. Interesant este ca noi am invatat jocul rusilor si am reusit chiar sa-i batem la sportul lor. In schimb, ei nu prea se descurca la oina", comenteaza Aurel Buleu.
Concluzia, metaforic exprimata, de acelasi oficial al Federatiei Romane de Oina ramane o caracterizare fidela, dar dureroasa a situatiei sportului national al romanilor: "Oina este precum o fata frumoasa incuiata in casa". Daca acest sport va reusi sa reinvie sau va deveni doar istorie numai timpul ne va arata.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă