13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialOscar Pistorius va afla, marți, dacă va face închisoare. Procesul, la final

Oscar Pistorius va afla, marți, dacă va face închisoare. Procesul, la final

Oscar Pistorius va afla, marți, când se va încheia procesul său, dacă va face închisoare. Procesul în care a fost acuzat de uciderea Reevei Steenkamp a durat șapte luni, urmând să fie stabilită sentința definitivă.

Acuzarea cere o condamnare la 10 ani de închisoare, în timp ce apărarea vrea ca pedeapsa să fie de muncă în folosul comunităţii. Care dintre părţi a convins-o pe judecătoarea Thokozile Masipa, care l-a declarat pe sportivul în vârstă de 27 de ani vinovat de omor din culpă?

În ultima săptămână de audieri, în perioada 13-17 octombrie, judecătoarea nu a lăsat să i se vadă intenţiile. În faţa camerelor de televiziune care au transmis integral şi în direct procesul, începând din luna martie, în faţa sutelor de jurnalişti care scris despre proces, judecătoarea a rămas impenetrabilă.

A fost oare ea convinsă de emoţionanta mărturie a verişoarei victimei, care a declarat plângând că Pistorius trebuie să ajungă la închisoare ca să plătească pentru ce a făcut? Va ţine cont de raţionamentul redutabilului procuror Gerrie Nel – devenit celebru datorită procesului, care a spus că societatea nu va ierta o eventuală netrimitere a lui Pistorius după gratii?

Sau Masipa a fost convinsă de argumentele lui Barry Roux, avocat care afirmă că sportivul este cuprins de remuşcări, dar şi că în închisoare nu sunt condiţii pentru un om cu handicap cum este Pistorius?

Judecătoare experimentată şi respectată în Africa de Sud, va fi oare Thokozile Masipa influenţată de criticile apărute în luna septembrie, când i s-a reproşat faptul că l-a declarat pe Pistorius vinovat de omor din culpă şi nu de crimă?

De la tragica noapte de Sfântul Valentin din 2013, Oscar Pistorius a susţinut mereu aceeaşi variantă: că s-a trezit din cauza unui zgomot suspect, a crezut că în baie se află un hoţ şi, panicat, a tras patru gloanţe prin uşa închisă.

În concluziile sale, judecătoarea a exclus varianta premeditării şi a admis că acuzarea nu a reuşit să demonstreze că Pistorius a avut intenţia de a o ucide pe Reeva Steenkamp. Această concluzie nu a fost criticată, mărturiile prezentate – vecinii care au auzit focuri de armă sau ţipete – fiind interpretabile şi chiar contradictorii.

Însă mulţi, în frunte cu procurorul Nel, nu au înţeles de ce judecătoarea nu a conchis că Pistorius a avut intenţia de a ucide, în condiţiile în care sportivul a tras cu muniţie de război prin uşa băii gândindu-se că este cineva înăuntru. În cele din urmă, Thokozile Masipa a decis că a fost omor din culpă, acelaşi verdict care se pronunţă de exemplu şi în cazul unui şofer care, în stare de ebrietate, ucide pietoni pe stradă.

"Acuzatul a tras ştiind că acolo era cineva", a spune vineri procurorul Nel. "Reeva a avut o moarte oribilă. Pedeapsa trebuie să reflecte caracterul sacru al vieţii", a conchis el.

Indiferent de sentinţă, tânărul campion paralimpic care alerga cu proteze de carbon a căzut de pe piedestal.Cândva un idol şi model de curaj pentru că a reuşit, în ciuda handicapului, să participe la Jocurile Olimpice de la Londra alături de sportivii fără handicap, acum Pistorius este un om distrus, susţine avocatul său.

"Distrus, dar în viaţă", a replicat inflexibil procurorul Nel.

Juriştii sud-africani se aşteaptă ca apărarea sau acuzarea să facă apel în cazul în care sentinţa va fi considerată prea severă sau dimpotrivă, prea mică. Ceea ce ar relansa foiletonul Pistorius.

 

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă