10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPremieră în alpinismul românesc

Premieră în alpinismul românesc

Marius Gane, vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, a escaladat în premieră românească două vârfuri din Anzii Cordilieri, informează un comunicat remis Agerpres

După un traseu de 30.000 km şi înălţimi de aproape 7.000 m, acvila carpatină, simbolul Expediţiei “Atacama – Chile 2015. Powered by Ruukki”, s-a întors acasă. Membrii expediţiei au cucerit, în premieră românească, două vârfuri de peste 6.000 m din Anzii Cordilieri, printre care şi a celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m). 

Ascensiunea vârfului principal – Ojos del Salado (vârful de vest), pe ruta chiliană, a fost realizată de către Marius Gane, conducătorul expediţiei şi unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti români. Cu această ocazie, Marius Gane a escaladat în premieră naţională şi vârful geamăn (vârful de est – mai mic cu 0,5 m), situat în Argentina, în imediata apropiere, dar cu pasaje dificile de căţărare mixtă de stâncă şi gheaţă. Astfel, el a devenit primul alpinist român care a cucerit ambele vârfuri. Tot în premieră naţională, sportivul a escaladat în perioada de aclimatizare vârful Cerro San Francisco, cu înălţimea de 6.016 m. 

“Ani de-a rândul între Chile şi Argentina au existat divergenţe legate de înălţimea celor două vârfuri Ojos del Salado, fiecare dintre ţări susţinând că pe teritoriul ei vulcanul are cea mai mare înălţime. Această expediţie mi-a oferit prilejul de a le Ťmăsura cu pasulť pe amândouă”, a declarat Marius Gane. 

“Cu excepţia traseului aflat în Argentina, care mi-a pus ceva probleme, vârful este lipsit de pasaje tehnice dificile, astfel că am putut să îl escaladez singur. Clima însă ne-a dat serioase bătăi de cap. Muntele este izolat, în deşert, iar vântul puternic cu rafale de peste 100 km/h nu contenea. Am avut parte şi de temperaturi extreme, diferenţe mari între noapte şi zi cu valori înregistrate noaptea de până la -30 grade”, a încheiat alpinistul. 

Şi pentru ceilalţi membri ai expediţiei, experienţa ascensiunii înălţimilor de peste 6.500 din Anzii Cordilieri a fost una specială, iar obiectivele stabilite la plecare au fost atinse. 
Unul dintre membri, Cristian Falevici, a spus: “Este prima noastră acţiune împreună în această formulă şi mă bucur că totul a decurs conform planului, inclusiv din punct de vedere medical, deşi am stat 8 zile la altitudine mare de peste 4.500 m. Atacama joacă un rol foarte important în pregătirea următoarei noastre expediţii din munţii Himalaya – Nepal, care va avea loc în această primăvară. Obiectivul noii expediţii este escaladarea vârfurilor Imja Tse (Island Peak) cu înălţimea de 6.189 m şi Ama Dablam cu înălţimea de 6.812 m, unele dintre cele mai renumite şi frumoase vârfuri din lume. Sunt situate în drumul către Everest Base Camp şi sunt cunoscute ca vârfuri cu trasee tehnice cu grad mare de dificultate”. 

Ceilalţi membri ai expediţiei au fost Valeriu Peneş şi Tudor Constantinescu. Expediţia s-a derulat cu sprijinul Ruukki, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme de acoperişuri metalice din tablă tip ţiglă şi tablă fălţuită din lume. Simbolul expediţiei a fost acvila carpatină, o sculptura metalică realizată de către artista Misha Diaconu. Acvila de munte este una dintre cele mai impresionante păsări răpitoare, ce simbolizează curajul, puterea şi victoria, fiind totodată un simbol naţional prezent pe stema României. 

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă