15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialRegina Marii Britanii vs Papa: meci de cricket între echipele care îi...

Regina Marii Britanii vs Papa: meci de cricket între echipele care îi reprezintă

Regina Marii Britanii, Elizabeth a II-a şi papa Francisc își vor trimite echipele de cricket care îi reprezintă la un meci amical, care va avea loc pe peluza din fața castelului Windsor. Vaticanul face astfel un pas spre a se apropia de regiunea națiunilor anglicane, crichetul fiind cunoscut ca un sport rezervat acestor țări.

Partida amicală, care va avea loc pe 17 septembrie, va aduce în fața echipei Vaticanului o adversară alcătuită din soldaţi, bodyguarzi şi angajaţi ai familiei regale britanice. Pe 19 septembrie, echipa Vaticanului va juca o altă partidă de cricket, în compania reprezentanţilor Bisericii anglicane, în oraşul Canterbury, conform Mediafax.

Nu se ştie deocamdată dacă regina Elizabeth a II-a, care s-a întâlnit cu papa Francisc în aprilie, va asista la meciul organizat la castelul Windsor.

"Cred că majestatea sa şi personalul de la castelul Windsor vor vedea în acest meci o oportunitate pentru bunăvoinţă", a declarat arhiepiscopul anglican David Moxon, reprezentantul la Roma al arhiepiscopului de Canterbury, liderul comunităţii religioase anglicane, care numără peste 80 de milioane de credincioşi.

Partida ce va avea loc la Canterbury – organizată pentru a promova sportul ca un mijloc de stimulare a dialogului interreligios – va reprezenta primul eveniment sportiv la nivel înalt între cele două biserici, care s-au despărţit în urmă cu aproape 500 de ani, atunci când regele englez Henric al VIII-lea a decis să iasă de sub tutela religioasă a Romei.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va participa la acest meci, ce va fi organizat în scopuri caritabile.

Vaticanul a înfiinţat St. Peter Cricket Club, o ligă de cricket compusă din echipe formate din preoţi şi studenţi la seminarii catolice, în octombrie 2013, şi i-a provocat încă de atunci pe confraţii lor anglicani la o partidă amicală de cricket.

Echipa Vaticanului include un singur preot englez, părintele Tony Currer, care este şi căpitanul acesteia. Respectând puternica moştenire din perioada colonială a jocului de cricket, ceilalţi jucători sunt preoţi şi studenţi la seminarii catolice, originari din India, Pakistan, Sri Lanka, care studiază sau lucrează la Roma.

Nu se ştie deocamdată dacă papa Francisc este familiarizat cu regulile jocului de cricket, însă ţara lui natală, Argentina – a cărei federaţie de cricket a împlinit în acest an un secol de existenţă – deţine una dintre cele mai puternice echipe naţionale de crichet din ţările aflate în afara fostelor colonii britanice.

Cele mai citite

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Rusia – Ucraina, ziua 774. Ucraina ar fi retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ucraina ar fi retras tancurile Abrams M1A1, de fabricație americană, de pe linia frontului, pe motiv că s-ar fi dovedit prea vulnerabile în fața...

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...
Ultima oră
Pe aceeași temă