11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. RIO 2016. Tradiția Olimpiadei, pornită din Grecia Antică, renaște în cea...

FOTO+VIDEO. RIO 2016. Tradiția Olimpiadei, pornită din Grecia Antică, renaște în cea mai importantă metropolă a Braziliei secolului XXI

"O lume nouă", acesta este motto-ul sub care se desfășoară, în anul 2016, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în Brazilia. La cea de a 31-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne vor participa 206 țări. Ceremonia de deschidere este programată la data de 5 august, iar ceremonia de închidere pe 21 august, ambele urmând a se desfășura pe celebrul stadion Maracana.

Probele sportive se vor disputa în 37 de locații, situate în patru cartiere ale metropolei Rio de Janeiro: Barra, Copacabana, Deodoro și Maracanã.

România este prezentă la Olimpiadă la 15 discipline sportive, cele mai numeroase loturi fiind cele de la atletism (24 de sportivi) și canotaj  (18 sportivi). Primii români care intră în focul competiției vor fi Simona Gherman, Ana Maria Brânză şi Simona Pop, din echipa de scrimă.

Pentru a obține dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice, orașul Rio de Janeiro a concurat cu Madrid, Tokyo și Chicago. Decizia oficială, în favoarea orașului Rio, a fost anunțată la data de 2 septembrie 2009.

Una dintre problemele sensibile ale Braziliei și, mai ales, ale orașului Rio este criminalitatea, iar situația este complicată și de valul de atentate teroriste, din ultimele luni, îndreptate mai ales împotriva țărilor occidentale. Din acest motiv, organizatorii Olimpiadei de la Rio au anunțat inițial că 47.000 de miitari vor asigura securitatea Jocurilor Olimpice, iar în ultimele zile numărul acestora s-a dublat, ajungând la 85.000 de oameni. Acest efectiv este dublu față de cel asigurat în 2012 la Olimpiada de la Londra.

În plus, pe teritoriul Braziliei se vor afla agenți ai serviciilor de combatere a terorismului din SUA, Belgia și Franța, precum și 250 de politiști străini din 55 de țări care vor coopera cu cei locali.

Pentru America Latină și, mai ales, pentru Brazilia, cea mai recentă provocare este evoluția virusului Zika. Din cauza acestuia, o serie de sportivi renumiți au anunțat că renunță să vină la Olimpiada de la Rio. Iar pentru cei care au decis să participe, riscurile de natură medicală sporesc nivelul de stress al competiției.

Virusul Zika va afecta în mod cert și numărul de turiști străini care vor sosi în Brazilia cu prilejul Olimpiadei.

Nu se știe care ar fi fost poziția forurilor sportive mondiale dacă decizia asupra locului de desfășurare a Olimpiadei ar fi trebuit luată în anul 2016.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă