19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Scandal în lumea tenisului. Ilie Năstase a rămas fără acreditare la...

FOTO+VIDEO. Scandal în lumea tenisului. Ilie Năstase a rămas fără acreditare la Fed Cup, după ce ar fi făcut-o să plângă pe britanica Johanna Konta, pe care a insultat-o. Anterior, fostul tenismen a făcut o remarcă rasistă la adresa copilului Serenei Williams. Ce spune Federația de Tenis

Căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, este anchetat de Federația Internațională de Tenis (ITF) și i s-a retras acreditarea la eveniment, după ce a făcut o serie de afirmații la adresa copilului nenăscut al jucătoarei americane Serena Williams, care a anunțat la începutul săptămânii că va deveni mamă. Totodată, sâmbătă, el a adresat cuvinte jignitoare jucătoarei Johanna Konta, la Constanța.

Ilie Năstase a fost dat afară de la meciul al doilea din barajul pentru Grupa Mondială 2 din Fed Cup, dintre România și Marea Britanie, din cauza modului „inadecvat” de comportare, după ce anterior primise două avertismente oficiale.

Federația Internațională de Tenis a precizat că i-a fost retrasă acreditarea lui Ilie Năstase la Fed Cup și lansarea unei anchete, ca urmare a afirmațiilor de sâmbătă, cât și după ce a lansat o serie de afirmații ofensatoare la adresa copilului nenăsuct al Serenei Williams.

În cadrul meciului disputat de Sorana Cîrstea și Johanna Konta, sâmbătă, la Constanța, Ilie Năstase a fost trimis în tribune, apoi evacuat de supervizorul partidei, din cauza unor injurii aduse arbitrului de scaun, informează Prosport. Imediat după aceea, Johanna Konta a pierdut un serviciu și a început să plângă, după ce mai mulți spectatori ar fi agresat-o verbal.

Potrivit jurnaliștilor de la The Telegraph, căpitanul României le-ar fi jignit pe Johanna Konta şi pe Anne Keothavong spunându-le: „Sunteţi două curve nenorocite". De asemenea, el și-ar fi vărsat nervii şi pe arbitru, pe care l-ar fi întrebat „Care dracului e problema ta?"

După o pauză lungă, românca și-a pierdut concentrarea și a pierdut meciul, mai informează sursa citată.

Cârstea: Publicul român e civilizat

Într-o conferință de presă, jucătoarea româmă Sorana Cârstea a precizat: „Supervizorul mi-a spus acum că au fost schimburi de replici din cauza cărora Johanna Konta a început să plângă. Dar aș vrea să înțeleg acum ce s-a întâmplat. Cred că românii au fost fair-play și că nu au făcut nimic ieșit din comun. Spectatorii respectă meciul și jucătorii, așa că aș vrea să primesc un răspuns, pe care nimeni nu mi-l dă”.

Președintele Federației Române de Tenis: Nu am auzit nimic. Numele lui Ilie Năstase pune presiune pe arbitri

Și președintele Federației Române de Tenis a comentat situația, precizând că el nu a auzit ce spunea Ilie Năstase, înainte să fie scos de pe teren.

„Protocolul prevede niște locuri foarte exacte în tribună pentru președintele Federației. Niciunul dintre noi nu a auzit nimic sigur. Ne aflam la o distanță considerabilă de locul unde ar fi avut loc schimbul de replici. Deci niciunul dintre noi nu a auzit absolut nimic. Nu înțelegeam de ce s-a întrerupt jocul. Am aflat după aceea”, a spus George Cosac, într-o intervenție telefonică la Digi24.

În ceea ce privește ancheta ITF și modul în care va influența performanța echipei României la Fed Cup, Cosac a afirmat că „fetele sunt la fel de motivate”.

„Moralul este bun. Vreau să vă spun că fetele s-au simțit bine cu dl. Năstase pe margine. E adevărat că numele și reputația sa pune o presiune pe arbitri și pe conducătorii celorlalte echipe. Încă de la dineul oficial, toată lumea știe că el face tot felul de glume”.

Conflict cu o jurnalistă de la Press Association

Potrivit News.ro, Ilie Năstase ar fi avut un conflict și cu jurnaliștii care au scris despre afirmaţiile disciminatorii la adresa Serenei Williams. Astfel, el ar fi făcut-o „proastă" şi „urâtă" pe o ziaristă de la Press Association, care îl filma când părăsea nervos şi înconjurat de bodyguarzi arena.

„De ce mă filmezi? De ce? Pentru că eşti urâtă", i-a strigat el. „Asta este meseria mea de jurnalist, de aceea filmez", a răspuns ziarista.

Crooks a declarat agenţiei News.ro că a mai avut un incident cu Năstase în cursul dimineţii de sâmbătă, în jurul orei 11.00, la centrul de presă. „A venit la mine şi mi-a spus: <<De ce ai scris asta, eşti o proastă, eşti o proastă!>> M-a întrebat de ce cred că afirmaţiile sale sunt rasiste. I-am explicat. M-a făcut proastă de mai multe ori", a declarat Crooks.

Afirmații controversate la adresa copilului nenăscut al Serenei Williams

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă la care Simona Halep răspundea unor întrebări referitoare la vestea privind sarcina Serenei Williams, lie Năstase s-a adresat în limba română unui membru al echipei: „Să vedem ce culoare are. Ciocolată cu lapte?".

În acest context, un purtător de cuvânt al ITF a declarat, pentru BBC: „ITF nu tolerează limbajul discriminatoriu. Am aflat de presupusele declaraţii ale căpitanului României, Ilie Năstase, şi am început o anchetă pentru a vedea faptele cu exactitate, înainte de a lua măsurile necesare”.

Potrivit BBC, în timpul ceremoniei de vineri, Năstase şi-ar fi pus braţele în jurul căpitanului nejucător al Marii Britanii, Anne Keothavong, şi ar fi întrebat-o în ce cameră stă, în faţa presei. El i s-ar fi adresat la fel lui Keothavong, însărcinată cu al doilea copil.

Năstase: Am glumit, sunt prieten cu Williams

Ilie Năstase a declarat la Digi24 că nu a făcut nicio afirmație rasistă, ci a făcut o glumă, iar relația sa cu Serena Williams este bună.

„Aia sunt niște cretini (n.red jurnaliștii britanici). Ăia vor senzație și asta i-a interesat. Au vrut scandal înaintea meciului. Serena este neagră, el (n.red partenerul sportivei) e alb, copilul o să iasă ciocolatiu. Unde e rasismul? Așa fac, vor scandal. Și cu cât sunt mai mult implicați românii, cu atât vor mai mult. O să îi dau în judecată? Să mă suspende pe mine federația la 70 de ani? Ce să facă federația internațională? Că eu am fost numărul 1 în 73 și am 70 de ani”, a spus fostul sportiv.

În direct la Digi24, Ilie Năstase a precizat că are o relaţie de prietenie cu Serena Williams.

„(O relație n.red) foarte buna. Asta a fost o glumă. Dacă cineva nu a înțeles-o și ei nu au umor, să fie la ei acolo, să rămână ei cu umorul lor și noi cu al nostru”, a adăugat Năstase. 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă