22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSorana Cîrstea a împlinit 25 de ani: copilul minune care zguduia Roland...

Sorana Cîrstea a împlinit 25 de ani: copilul minune care zguduia Roland Garros-ul

Sorana Cîrstea a împlinit, pe 7 aprilie, vârsta de 25 de ani. Chiar și după 9 ani de zile de seniorat, ea continuă să fie reținută drept copilul minune care impresiona lumea tenisului la Roland Garros.

Sorana Cîrstea a reușit mai multe recorduri naționale, prin performanțele sale obținute la vârste de doar 17-18 ani. Cu toate că în prezent a ieșit din top 100 mondial, ea continuă să le reamintească fanilor tenisului de câteva meciuri mari, în care uluia lumea cu talentul său.

Jucătoare precoce – speranțe mari

Numărul 6 mondial la juniori, Sorana Cîrstea a continuat să fie o jucătoare precoce și în primii ani ai senioratului, ea făcând pasul spre circuitul WTA la vârsta de doar 16 ani. Probabil singura jucătoare din prezent care poate fi comparată cu românca este Belinda Bencic, copilul minune al Elveției, numărul 35 WTA la 18 ani.

În anul 2008, Cîrstea a câștigat primul și singurul său titlul WTA, la Tashket. La finalul anului, devenea cel mai bine clasată româncă, locul 36 WTA, la vârsta de doar 18 ani. Anul următor, la 19 ani, Cîrstea uluia lumea tenisului după ce elimina mai multe favorite pentru a ajunge în sferturile Roland Garros. Atunci ea a reușit să o învingă chiar și pe Caroline Wozniacki, care ulterior ajunge lider mondial.

Pentru românca, anul 2010 a însemnat o cădere abruptă ea fiind învinsă de 14 ori în primul tur. În schimb a reușit să câștige un turneu de dublu, de-a lungul carierei ea adunând mai multe titluri la dublu decât la simplu. A încheiat anul pe locul 93. Anul 2010 a fost și cel în care a început colaborarea cu Victor Ioniță, actualul antrenor al Simonei Halep.

Cea mai bună poziție ocupată în cariera sa a venit abia în anul 2013, când a urcat pe locul 21 mondial. Se întâmpla după un an 2012 în care a revenit în topul WTA și a avut evoluții constante. 

Sorana Cîrstea, în afara top 100

Sorana, jucătoarea care a avut un debut, în liga mare a tenisului, mult mai strălucit decât al Simonei Halep (care o perioadă a rămas doar în preajma locurilor 40-50), a ajuns în 2015 să ocupe locul 143 WTA. Ea a ieșit, în 2014, din top 100, după ce a eșuat să-și apere mai multe puncte. Românca pare să nu-și mai regăsească spiritul de luptă din perioada junioratului.

Sorana Cîrstea a câștigat un titlul WTA, la simplu, respectiv 4 la dublu, în cariera sa. Cîrstea rămâne una dintre cele mai spectaculoase jucătoare de tenis din istoria României.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă