15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialSuedezul care vrea să transforme România în campioană mondială la handbal

Suedezul care vrea să transforme România în campioană mondială la handbal

Echipa României la handbal feminin are un nou antrenor. Este vorba de suedezul Thomas Ryde, care și-a propus nici mai mult, nici mai puțin decât să tramsforme echipa României în campioană mondială. Numit la cârma naționalei feminine de handbal înaintea Trofeului Carpați, Thomas Ryde și-a intrat deja în pâine și a efectuat primul antrenament la Cluj, în Sala Polivalentă, alături de tricolore. 

Tehnicianul suedez a explicat, pentru site-ul Federației Române de Handbal, dar și pentru fanii handbalului românesc care sunt obiectivele sale imediate și pe termen lung. El a avut ocazia să își vadă la lucru unele dintre eleve la meciul de infarct dintre HCM Baia Mare și Viborg.

„Legat de acest meci pot spune că Baia Mare a jucat absolut extraordinar. Au avut mai multe jucătoare proaspete la dispoziție și au tranșat meciul în ultimele opt minute din prima repriză“, a spus Thomas Ryde.

La doar câteva zile după acel meci, el a început pregătirea cu tricolorele reunite la Cluj. Prima sa dorință este „să implementez o strategie pentru formulele defensive cinci plus unu și șase în linie pe semicerc. Apoi, îmi doresc același lucru și în atac și voi lucra teme invididuale cu fiecare jucătoare pentru barajul cu Serbia“. Thomas Ryde crede apoi că principala problemă pe care româncele trebuie să o rezolve pentru a deveni o forță în handbalul mondial este mentalitatea.

„Oamenii au multe opinii și nu vreau să le comentez, dar există într-adevăr mult talent în echipă. Jucătoarele au o tehnică foarte bună în regim de viteză. Probabil, va fi nevoie să lucrăm totuși mai mult tactic și la capitolul unitate de grup pentru că jucătoarele provin de la multe echipe. Voi face propriul research și voi discuta cu toate jucătoarele pentru a descoperi eventualele probleme“, a spus antrenorul suedez.

Thomas Ryde speră ca acomodarea cu noile sale eleve să aibă loc rapid, pentru că, în fond, este vorba de cunoștințe vechi.

“Cu multe dintre ele m-am întâlnit în cupele europene în calitate de adversar. Sunt însă fete din noua generație de 18-21 ani și chiar mai tinere pe care nu le cunosc și sunt foarte interesat să fac asta cât se poate de rapid“, a spus tehnicianul echipei naționale.

Cristina Neagu, jucătoarea-cheie

Deși Thomas Ryde vorbește de unitate de grup, totuși, în mare măsură, pe termen scurt, strategia sa este bazată pe valorificarea calităților uneia dintre cele mai bune jucătoare din lume, Cristina Neagu, care este în acest moment vedeta echipei României. Antrenorul suedez spune că are așteptări foarte mari de la această jucătoare.

„În primul rând, să creeze situații de a marca pentru restul jucătoarelor. Când ea este în ofensivă, adversarele consumă multă energie pentru a o anihila și putem valorifica asta. Mă gândesc, totodată, la metode de a optimiza faza defensivă cu ajutorul ei, deoarece Cristina se mișcă foarte rapid pe semicerc și înțelege bine jocul tactic“.

În paralel cu reconstrucția echipei, antrenorul suedez ar dori ca echipa României să își construiască o imagine mult mai bună, aidoma unei afaceri de talie internațională. “Întotdeauna există oportunități să faci business cu o asemenea echipă de valoare și cu interesul fanilor români pentru handbal. E nevoie doar să unim cele două lucruri și de o viziune că putem deveni cei mai buni din lume“, a spus el.

COMPETIȚIE. Patrulaterul de aur la Trofeul Carpați

Clujul va găzdui în acest sfârșit de săptămână meciuri care vor implica patru dintre cele mai bune echipe din lume, inclusiv campioana mondială en-titre, Brazilia, precum și medaliata cu bronz a ultimei ediții a campionatului european, Suedia. De asemenea, la confruntare va mai lua parte puternica echipă a Germaniei, care este una dintre forțele indiscutabile în handbalul mondial. Antrenorul suedez al României crede că are șanse la rezultate bune în compania acestor echipe.

“Este o oportunitate excelentă să arătăm fanilor handbal de calitate. Brazilia are un stil atractiv pentru spectatori, diferit de cel al naționalelor din Europa. Se bazează mult pe calitatea individuală a jucătoarelor și pe handbalul în situații unu la unu, de aceea va fi o provocare pentru noi. De partea cealaltă, Suedia și Germania au tradiție în handbal și un joc bine organizat tactic. Sper că vom juca în finala mare“, a spus Thomas Ryde.

 

Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă