18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialU Cluj - CFR 1907, cea mai lungă rivalitate din fotbalul românesc

U Cluj – CFR 1907, cea mai lungă rivalitate din fotbalul românesc

Derbiul dintre echipele "U" Cluj – CFR este cel mai vechi din România, iar povestea sa a început în urmă cu 100 de ani, scrie Agerpres.

Potrivit președintelui Comisiei de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, Răzvan Toma, derbiul Clujului este cel mai vechi derbi din România care încă se dispută. Informația a fost citată de cei doi ziariști — Tiberiu Fărbaș și Bogdan Stanciu — în cartea 'Cluj contra Cluj', editată în urmă cu doi ani, pe care au dedicat-o uneia dintre cele mai lungi și mai zbuciumate istorii a fotbalului românesc, dar și a rivalității care a însoțit meciurile celor două echipe.
Istoria celor două echipe începe în 1920, după Marea Unire din 1918, când fața Transilvaniei, dar mai cu seamă a Clujului, avea să se schimbe radical și pentru totdeauna.
'La Cluj, ca în tot vestul României, se consemna moartea unui imperiu și nașterea unei țări noi, mari cât să poată cuprinde ambițiile unei națiuni căreia părea că nimic nu îi poate sta în cale. O mână de tineri, veniți de prin marile orașe ale defunctului imperiu să își continue școala la Cluj, au pus bazele lui 'U' încă de prin 1919, sub numele de Societatea Sportivă a Studenților Universitari (SSSU)', spun cei doi autori în prefața cărții lor.

Iar echipa CFR exista deja, din 1907, sub numele de KVSC (Kolozsvary Vasutas Sport Cluj — Clubul Sportiv feroviar din Cluj), care în 1911 a fost rebotezată KTC (Kolozsvary Torna Club — Clubul de Gimnastică Cluj).
'Atât 'U', cât și CFR nu au fost niște echipe foarte importante în perioada interbelică. Marile echipe interbelice erau cele care proveneau din fostul imperiu austro-ungar, clubul Atletic KATS, evreii Hagibor sau echipa Academiei Comerciale.

CFR Cluj era continuatoarea echipei maghiare. Asta a fost și este o chestiune controversată. Gheorghe Bodea, care este istoricul oficial al 'U' Cluj, susține că nu există nicio legătură între echipa românească de după 1919 și echipa maghiară cu același nume pentru că era echipa căilor ferate, dinainte de 1 decembrie 1918. Dar noi când am făcut documentarea pentru carte am văzut foarte clar în presa vremii , în 'Înfrățirea', că a durat un an și jumătate preluarea activelor Regionalei Căi Ferate CFR maghiare de către CFR-ul românesc, inclusiv echipa a fost preluată, cu tot ce a avut ea, patrimoniu, palmares, culori, jucători. Deci noi suntem de părere că într-adevăr CFR Cluj este continuatoarea echipei KTSC, KTC — că a avut mai multe denumiri înainte de Unire', a spus Tiberiu Fărcaș.
Primul campionat s-a jucat în 1920-1921, iar data primului meci dintre KTC (CFR) și SSSU ('U' Cluj) a fost 13 octombrie 1920. Feroviarii au spulberat echipa studenților cu un scor de 8 la 0, care este și cea mai mare diferență de scor înregistrată vreodată la un meci dintre cele două echipe. Nu se cunoaște componența echipei, nici marcatorii, ci doar faptul că s-a jucat pe un teren din Parcul Central.
În meciul retur scorul a fost de 1 la 1.
'SSU intră în acțiune cu elemente noui și arată un mare progres față de jocul său din anul trecut. Dorința universitarilor de a se număra între primele echipe — unde le este locul — îi determină la un joc de mare fineță, echivalent ca tehnică cu CFR (fost KTC), minus brutalitatea excesivă ce a caracterizat întotdeauna echipa CFR. Într-un joc de situație bine exploatată, SSU cîștigă primul goal în minutul 9. Se desvoltă un joc agil, uneori aglomerat și abia către finele primei jumătăți se compensează CFR printr'un goal trimis în poarta SSU, de altcum bine apărată. Jumătatea a doua continuă cu un stil bun la SSU, care înfrânge toate dorințele de cîștig ale echipei CFR', spune prima cronică a unui meci U Cluj — CFR, cu mențiunea că ziarul 'Înfrățirea' avea o atitudine favorabilă echipei universitarilor.
Cele două echipe au continuat să se întâlnească în amicale și meciuri oficiale. 'U' Cluj s-a dezvoltat încet-încet și a devenit o echipă iubită, lucru datorat în mare parte faptului că era reprezentanta Universității Regele Ferdinand, care era una dintre principalele instituții românești din Transilvania de după Unire.
'Era principala instituție a românismului. Universitatea a fost clar, așa cum arată și Petru Poantă în cartea 'Clujul interbelic' principalul centru catalizator al energiilor românismului după 1918. Iar acest val de naționalism s-a răsfrânt și asupra fotbalului. 'U' Cluj încet-încet a prins puteri, a devenit consacrată, fără mari performanțe, a jucat totuși finala campionatului național și de acolo rezultă rivalitatea. E o perioadă romantică. Fotbalul nu era industria de astăzi, era un hobby, era la început în gusturile oamenilor, adică nu era la început ca și activitate sportivă și recreativă pentru că se juca demult în Ardeal, dar nu era nici principala distracție a oamenilor. Dar relatările de presă arată că venea lumea la meciuri. Dar nu se poate compara cu ce este acum. Nu erau prime de joc și ce mai știu eu ce. Important era că echipele jucau', spune Tiberiu Fărcaș.
Ceea ce numim astăzi marea rivalitate dintre 'U' Cluj și CFR nu are, în opinia autorilor, rădăcini etnice sau foarte vechi. La început rivalitatea era una sportivă și nu avea legătură cu faptul că la 'U' ar fi jucat doar români și la CFR doar maghiari, pentru simplul fapt că nu era așa. Jucători maghiari au evoluat și la 'U' Cluj. Iar rivalitatea dintre cele două echipe clujene era de natură sportivă și se petrecea pe teren, nu ajungea până în tribune.
'Nu exista niciun fel de chestiune etnică, nu avem niciun fel de dovezi că ar fi fost o rivalitate etnică între echipe. Deci nu a existat o chestiune de aversiune etnică. Pentru că până la urmă și CFR era tot echipă românească. Nici nu se pune problema să putem face comparație cu ce este astăzi, în ultimii ani. Se juca într-o atmosferă foarte romantică, pe terenuri marginale din Cluj, până s-a făcut terenul din parc au trecut anii', spune Fărcaș.
În anii '70 a existat chiar o perioadă de noncombat între cele două echipe. Bogdan Stanciu notează în 'Cluj contra Cluj', despre campionatul din 1973/1974, că a fost unul modest pentru ambele echipe, ele clasându-se pe locul 12 (Universitatea), respectiv 14 (CFR). Totuși, presa vremii consemnează, destul de curajos pentru acele vremuri, blatul care exista între cele două echipe. 'Remiză și apoi noncombat!' sună titlul unui articol semnat de Dumitru Graur. La rândul său, Augustin Țegean, sportiv reprezentativ al celor două cluburi, spune că 'a prins și meciuri rezolvate între U și CFR'. Cu toate acestea, rivalitatea rămânea mare.
'Între aceste două echipe, ambițiile, ca întotdeauna, erau foarte mari. Eram două echipe bune și cam de același nivel. Fotbalul se juca la cote maxime. La nivel de conducere au existat întotdeauna rivalități și multe ambiții. Noi, jucătorii, eram prieteni foarte buni', spune Țegean, care amintește astfel de o perioadă în care între cele două echipe se făceau multe transferuri și astfel, mulți jucători evoluau, pe rând, la ambele echipe.
Au existat chiar, în acea perioadă, patru ani cu meciuri încheiate cu scor egal.
În noiembrie 2001 echipa a fost preluată de către omul de afaceri Arpad Paszkany, devenind CFR Ecomax. Ulterior, numele i-a fost din nou schimbat, în CFR 1907.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă