20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUn român a doborât recordul european la paraşutism. A sărit de la...

Un român a doborât recordul european la paraşutism. A sărit de la 10 500 de metri

Un sportiv român, Gabriel Dan Chiriac, a doborât recordul european de lansare cu paraşuta, executând un salt de la 10 500 de metri, informează TVR.

Gabriel Dan Chiriac a făcut un salt de la o înălțime cu peste un kilometru mai mare decât în cazul precedentului record, stabilit acum 4 ani de un finlandez. Parașutistul român s-a lansat dintr-un balon cu aer cald, condus de doi piloţi care sunt și ei recordmeni în zborul la altitudini foarte înalte.

În cădere liberă, Chiriac a atins viteza de 330 de kilometri la oră. Abia la 4000 de metri a deschis paraşuta.

A plutit aproximativ un sfert de oră, până a aterizat cu bine la sol, lângă localitatea braşoveană Hălchiu, la 15 km de Sânpetru, localitatea din care s-a ridicat balonul.

Şi pilotarea balonului la înălţimi de peste 10.000 de metri presupune o pregătire specială. Fizică şi psihică.

Gabriel Dan Chiriac nu este doar paraşutist: face alpinism şi scufundări, tot la nivel de performanţă. De peste 30 de ani de când lucrează la Aeroclubul României a adunat aproximativ 2000 de salturi. De cinci ani face antrenamente speciale, pentru cei capabili să doboare recorduri.

Pentru saltul de la peste 10.000 de metri trebuie să rezişti la temperaturi de sub -60 de grade Celsius.

Recordul de astăzi va fi omologat abia după ce aparatura de zbor de la bordul balonului va fi verificată de experţi. Recordul european din aprilie 2013 al finlandezului Timo Toivonen a fost de 9319 metri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă