10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUn român a escaladat vârful Shisha Pangma, de peste 8000 metri. Urmează...

Un român a escaladat vârful Shisha Pangma, de peste 8000 metri. Urmează Everestul

Alpinistul român Horia Colibăşanu a escaladat împreună cu slovacul Peter Hamor vârful Shisha Pangma, aflat la o altitudine de 8.024 de metri. Este prima etapă a expediţiei celor doi, care are ca scop ascensiunea Muntelui Everest (8.848 de metri), fără oxigen suplimentar şi şerpaşi.

Cei doi alpinişti au escaladat în primă fază vârful Shisha Pangma pentru aclimatizare și pentru a se pregăti înainte de a porni spre Muntele Everest.

Aclimatizarea este un proces necesar supravieţuirii la altitudine şi constă în urcări şi coborâri succesive de pe munte, ceea ce îi permite organismului să se obişnuiască cu aerul din ce în ce mai rarefiat. La peste 7.500 de metri – unde începe aşa-numita Zonă a Morţii – densitatea aerului este de trei ori mai scăzută faţă de nivelul mării. În timpul aclimatizării, sângele se adaptează treptat şi poate transporta mai mult oxigen.

Horia Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 şi Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fără oxigen suplimentar şi fără ghizi, potrivit site-ului său horiacolibaseanu.com.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă