10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVincenzo Nibali a câştigat Turul Franţei 2014, ediția în care s-a scris...

Vincenzo Nibali a câştigat Turul Franţei 2014, ediția în care s-a scris istorie

Turul Franței s-a încheiat, duminică, pe Champs-Elysées, Paris, cu încoronarea italianului Vincenzo Nibali (Astana Team) drept câștigător al ediției din 2014. Nibali a fost urmat de doi francezi pe podium, ceea ce reprezintă o noutate în ultimii 30 de ani.

Vincenzo Nibali a cucerit titlul în Franța, după ce a fost lider al Turului în 18 din cele 21 de zile. Noul campion s-a impus în patru etape din acest Tur: Sheffield (Turul începe în Anglia), La Planche des Belles Filles, Chamrousse, Hautacam. Italianul este unul dintre puțin cicliști care au cucerit toate cele trei tururi mari: Franța (2014), Italia (2013) și Spania (2010). Au mai reușit tripla Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault şi Alberto Contador.

"Este cel mai frumos moment din viaţa mea. Nu mi-am imaginat că poate exista atâta emoţie. Este ceva unic să te afli pe podium, pe Champs-Elysee. Este mult mai frumos decât mi-am imaginat. În iarnă am decis că Turul Franţei este obiectivul meu şi zi de zi m-am pregătit pentru acest moment. Dedic această victorie echipei şi familiei mele. Abia mai pot să respir, este ceva fantastic", a declarat Nibali după ce a îmbrăcat tricoul galben al câștigătorului.

Franța a reușit de asemeni o performanță istorică, având doi cicliști pe podium, la finalul celor 21 de etape: Jean-Christophe Peraud (37 de ani) şi Thibaut Pinot (24 de ani). Pinot a declarat că este o victorie importantă câștigarea tricoului alb (cel mai bun tânăr ciclist) și că obiectivul inițial era să se claseze în top 10.

Ultima etapă, de duminică, Évry / Paris Champs-Élysées, de 137,5 km, a fost câștigată de germanul Marcel Kittel (Giant-Shimano), care l-a depășit pe Alexander Kristoff în sprintul final de pe Champs-Élysées.

Trofeele Turului Franței 2014:

Clasamentul general (tricoul galben): Vincenzo Nibali (Italia/Astana);

Clasamentul căţărătorilor (tricoul alb cu buline roşii): Rafal Majka (Polonia/Tinkoff-Saxo);

Clasamentul pe puncte (tricoul verde): Peter Sagan (Slovacia/Cannondale);

Clasamentul tinerilor (tricoul alb): Thibaut Pinot (Franţa/FDJ.fr);

Clasamentul pe echipe: AG2R La Mondiale;

Premiul pentru combativitate: Alessandro de Marchi (Italia/Cannondale).

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă