16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAmanetul auto, o afacere care salvează alte afaceri (P)

Amanetul auto, o afacere care salvează alte afaceri (P)

În condițiile unei piețe de credite tot mai variate, în care băncile își înăspresc condițiile, iar timpul de acordare al împrumuturilor este destul de mare, au apărut și s-au înmulțit IFN-urile. Acestea sunt mai “prietenoase” cu cei care au nevoie de împrumuturi rapide. Multe dintre ele au apărut pe piață inspirate de criza financiară pornită în 2008 și au adunat, până în prezent, sute sau chiar mii de clienți ajutați sau chiar de afaceri salvate de la extincție. Am stat de vorbă cu Adrian Paraschiv, antreprenorul unei afaceri de tip amanet auto, despre cum se face business în lumea IFN-urilor.

“Nu mă așteptam la un asemenea succes și, mai ales, nu mă așteptam ca mai bine de 80% dintre clienții ajutați să fie proprietarii altor business-uri”, mi-a mărturisit acesta. 

Adrian are 37 de ani și este la a doua sa afacere. Întreaga lui activitate are ca motto o vorbă de duh de-a lui Nicolae Iorga: “In societatea modernă, banii se câștigă numai prin bani. Prin muncă se câștigă pâinea”.

A început cu IT-ul, dar a fost dezamăgit de câștigurile relativ mici din țara noastră. Cu toate că putea să o facă, nu a dat bir cu fugiții pe alte meleaguri, unde se presupune că ‹se învârt câinii cu covrigi în coadă› și a mai acordat credit României, gândind încă un business, inspirat din piața americană: amanet auto. 

“Ideea mi-a venit în plină criză financiară, la început de 2009, dar activitatea propriu-zisă am început-o prin 2013. Am investit 100.000 de euro la vremea respectivă, dar la scurt timp s-au dovedit a fi insuficienți. Cererea era mai mare decât anticipasem. Am ales această nișă pentru că filtrează puțini clienții. Recunosc, mă așteptam ca atunci când am înființat firma de amanet auto, să îmi calce pragul numai jucători din cazinouri. Realitatea așteptărilor a fost însă alta. Am avut și am, aș putea spune, plăcuta surpriză ca numai 2%-3% dintre clienți să vină din sălile de jocuri de noroc. Restul, marea majoritate, sunt oameni de calitate, oameni de afaceri care vin cu mașinile personale sau cu mașinile din flotă”.

Cu toții apelează la soluția de tip amanet auto, fiind cea mai bună variantă de creditare. 

“Intri în posesia banilor pe loc. Comisioanele sunt recalculabile la zi, nu plătești pe toată perioada contractuală. Dacă, de exemplu, împrumuți 10.000 de lei și restitui banii peste trei zile, plătești comisionul doar pe acestea, nu pe întreaga durată contractuală. Ai perioadă de grație, există o elasticitate destul de mare. Niciodată nu am ținut să intrăm în posesia autoturismelor. Noi nu vindem mașini, noi împrumutăm bani. Dacă lăsăm clientul fără mașină, cu ce mai vine a doua oară?”, îmi spune Adrian, care mărturisește că majoritatea celor care apelează la el sunt ‹clienți fideli›.

Ca business, amanetul auto este la fel ca oricare altul. Adrian spune că a fi antreprenor în România presupune să fii sau să înveți să devii flexibil, să știi să te comporți cu oamenii –  atât cu clienții cât și cu angajații, să știi să te vinzi și, mai ales, să fii încăpățânat. Recunoaște că dacă nu era așa, nu ar fi reușit nimic. Totodată, este de părere că vacanțele sunt la fel de importante și că ‹numai munca te omoară›.

“Tocmai această încăpățânare m-a ajutat să trec peste momentele dificile. În plus, trebuie să înțelegi că orice business ai avea, la un moment dat te lovești și de probleme, dar trebuie să mergi cu ele înainte”.

Are două parcuri auto și nouă angajați

Adrian îmi mărturisește că siguranța mașinilor lăsate în gaj este foarte importantă pentru acest tip de business. Pentru asta, a investit în două parcuri auto dotate cu camere de luat vederi, pe care le pot accesa și clienții, să vadă oricând și de oriunde că mașina le este în siguranță. Iar când ai mașini de 100.000 de euro lăsate ca garanție, necesitatea unui astfel de loc este vitală pentru succesul și buna reputație a business-ului de tip amanet auto. 

În final, când nu există nicio altă variantă de recuperare a banilor de la împrumutați, parcurile auto devin showroom-uri, căci clienții au acces în ele în vederea prezentări automobilului către potențialii cumpărători. 

O afacere care salvează alte afaceri

De-a lungul activității, Adrian îmi mărturisește că pe lângă afacerile pe care am putea spune că le-a salvat, ori a altor oameni de afaceri pe care i-a ajutat să se extindă, a mai ajutat și oameni disperați care întâmpinau probleme medicale și nu aveau alte soluții. Mai mult chiar decât era nevoie.

“Am apelat la împrumutul lor după ce m-am convins de toți așa zișii prieteni ai mei când am avut mai mare nevoie. A durat cam trei luni până am reușit să plătesc tot împrumutul înapoi. Comisionul nu a fost deloc mare, așa cum sunt prejudecățile oamenilor. Știu că acum am găsit o soluție, oricând la îndemână dacă mai e nevoie. Prefer să plătesc un comision, decât să mai apelez la cunoștințe sau să mă știu dator la apropiați”, a mărturisit un client, întrebat despre relația sa cu Adrian și cu business-ul său de amanet auto. 
 
Un altul, reprezentant al unei firme de tâmplărie P.V.C., spune că, dacă nu ar fi avut această alternativă, ar fi pierdut un contract foarte mare, nedispunând la momentul respectiv de suma necesară cumpărării materiei prime pentru realizarea comenzii. 

Dincolo de toate prejudecățile pe care o afacere de tip amanet auto le generează, aceasta reprezintă singura variantă legală prin care oricine deține un autovehicul poate primi un ajutor financiar mai rapid decât băncile, cu mai puțină birocrație, transformând până la urmă un pasiv, mașina, în soluția la problemele pe care le întâmpină. 

 

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă