24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAutoturismele, vulnerabile la viruși informatici

Autoturismele, vulnerabile la viruși informatici

Biroul Federal de Investigații (FBI) și Administrația națională pentru siguranța tra­ficului din SUA atrag atenția conducătorilor de autovehicule asupra riscurilor de producere a unor atacuri cibernetice la adresa sistemului de operare al mașinii, conform BBC News.

Anul trecut, grupul Fiat Chrysler a rechemat în centrele de mentenanță 1,4 milioane de autovehicule, după ce un grup de cercetători în securitate cibernetică au demonstrat, pentru revista Wired, cum poate fi preluat controlul asupra sistemului de operare al unui autoturism Jeep, inclusiv asupra volanului și a sistemului de frânare. „Autovehiculele moderne beneficiază de tehnologii noi pentru a spori măsurile de siguranță în trafic, îmbunătățirea consumului și un confort sporit’’, se precizează în buletinul transmis de FBI pentru publicul larg, dar tocmai aceste tehnologii le fac vulnerabile.

Posesorilor de autoturisme le sunt oferite câteva sfaturi pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri cibernetice: „să mențină sistemul de operare actualizat la zi, să urmărească atenționările transmise de producătorul auto privind eventualele rechemări la centrele de reparații, să aibă grijă atunci când fac modificări la programul informatic de operare al mașinii și să știe permanent care sunt persoanele care au acces fizic la autoturismele lor“.

Producătorii General Motors și BMW au distribuit actualizări ale programelor care operează calculatorul central al unor modele ale autovehiculelor lor pentru a reduce riscul producerii unor atacuri cibernetice. Peste 2,2 milioa-ne de modele BMW aveau o vulnerabilitate informatică prin care hackerii puteau debloca sistemul de închidere centralizată al mașinii și să pătrundă în autoturism. În cazul autovehiculului Chevrolet Volt, cei de la General Motors au distribuit o actua-lizare prin intermediul aplicației mobile proprii pentru a elimina astfel posibilitatea ca hackerii să deblocheze ușile mașinii și să pornească de la distanță motorul mașinii, scrie arstechnica.com.

Toate maşinile cu tehnologie keyless testate de ADAC au prezentat vulnerabilităţi prin care hoţii pot obţine acces facil la acestea prin utilizarea unui simplu dispozitiv artizanal. Tehnologia keyless, care permite deschiderea uşilor şi pornirea maşinii fără utilizarea propriu-zisă a cheii, a devenit o opţiune tot mai populară pe modele premium de la BMW şi Audi şi începe să fie introdusă şi de alţi constructori pe maşini mai accesibile.

Principiul de funcţionare uti­lizează senzori pentru ca maşina să comunice cu cheia atunci când aceasta se află în apropiere pentru a autoriza pornirea motorului. Tehnologia este vulnerabilă la atacurile organizate ale hoţilor, element evidenţiat şi de organizaţia germană ADAC, care a testat 24 de maşini de la 19 producători. Rezultatul testelor a fost că toate maşinile au putut fi sparte prin simpla utilizare a unui dispozitiv artizanal. Astfel, un hoţ urmăreşte proprietarul maşinii şi foloseşte un dispozitiv care măreşte raza de acţiune a cheii şoferului. Un al doilea hoţ aşteaptă apoi lângă maşină şi foloseşte semnalul respectiv pentru a intra în maşină şi a porni motorul.

Cei de la ADAC îi avertizează pe şoferii care deţin astfel de chei să fie vigilenţi şi solicită rezolvarea problemei de către constructori. „Proprietarii maşinilor cu sisteme de închidere keyless ar trebui să sporească vigilenţa în supravegherea cheii. Este datoria tuturor constructorilor să rezolve această problemă. Nu are niciun sens ca un astfel de sistem de închidere să fie mai uşor de spart decât unul normal“,  potrivit automarket.ro. 

2,2 milioane de modele BMW au avut o vulnerabilitate in­­formatică prin care hackerii puteau debloca sistemul de închidere cen­tralizată al mașinii și să pătrundă în autoturism.

Proprietarii trebuie să mențină sistemul de operare actualizat la zi, să urmărească atenționările transmise de producătorul auto privind eventualele rechemări la centrele de reparații, să aibă grijă atunci când fac modificări la programul informatic de operare al mașinii și să știe permanent care sunt persoanele care au acces fizic la autoturismele lor.“ FBI

Cele mai citite

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Germania și Spania

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 16 - 19 mai 2024, o vizită de lucru în Republica Federală...

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă