23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialChina a proiectat un AUTOBUZ gigant, care să treacă pe deasupra străzilor

China a proiectat un AUTOBUZ gigant, care să treacă pe deasupra străzilor

O firmă chineză a realizat un proiect de autobuz care ar putea rula deasupra circulaţiei rutiere. El va permite trecerea peste ambuteiajele atât de dese în oraşele chineze, informează joi 20minutes.ch citat de Agerpres.

Circulaţia jumătate aeriană jumătate rutieră cu până la 60 de kilometri pe oră este propunerea firmei chineze Transit Explore Bus, prezentată la ediţia a 19-a a International High-Tech Expo de la Beijing. Compania a anunţat proiectul unui vehicul electric apt să treacă peste traficul de pe două căi de circulaţie şi care ar putea transporta până la 1.400 de pasageri. Autobuzul asemănător cu un catamaran (cu două corpuri laterale rulând pe pământ şi un corp central, autobuzul propriu-zis) va fi alimentat electric. 

Potrivit inginerului şef al proiectului, Song Youzhou, sistemul inovator ar permite rezolvarea parţială a problemei densităţii traficului, extrem de frecventă în China, fiindcă autobuzul nu ar ocupa niciun loc pe drum. Mai ieftin decât construirea unui metrou, vehiculul ar permite şi economisirea a până la 800 de tone de benzină pe an şi a aproape 2.500 de tone de emisii de gaz carbonic, câştig salutar într-o ţară care înregistrează tot mai multe vârfuri de poluare, mai ales la Beijing. 

Firma a anunţat că în prezent construieşte un prototip în mărime naturală care ar putea fi testat din vară în oraşul Changzhou. 

Primul proiect al inginerului Song Youzhou datează din 2010, dar nu a fost cel dintâi. O idee similară a fost lansată în 1969 de doi arhitecţi americani. Bos-Wash Landliner urma să asigure legătura între Boston şi Washington, trecând prin New York, chiar prin mijlocul Central Park, încheie 20minutes.ch.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă