15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizie radicală a celui mai mare producător auto din lume. Toyota a...

Decizie radicală a celui mai mare producător auto din lume. Toyota a suspendat producţia la două fabrici din Japonia

Toyota Motor Corp, cel mai mare producător auto din lume, a suspendat producţia la două fabrici din Japonia, afectate de explozia care a avut loc săptămâna aceasta la o uzină operată de un furnizor, informează Agerpres

Producţia a fost oprită la fabrica Toyota Higashi Nihon din prefectura Shizuoka şi la uzina Daihatsu din prefectura Kyoto, din cauza lipsei dispozitivelor de frânare, a anunţat vineri compania niponă. 

De la mijlocul lunii aprilie, Toyota a fost forţată să oprească gradual producţia la majoritatea fabricilor sale din ţară, după ce uzina Aisin Seiki din Kumamoto, care furnizează componente, a fost afectată de cutremure. În final, producţia acestei uzine a fost transferată spre alte facilităţi de producţie. 

Din cauza recentelor întreruperi, producţia s-a redus cu aproximativ 80.000 de unităţi, conform datelor Toyota. De asemenea, în urma unei explozii care a avut loc, în februarie, la o fabrică de oţel operată de o companie afiliată Toyota, producţia totală a scăzut cu aproximativ 170.000 de vehicule. Aceste pierderi de producţie vor pune sub semnul întrebării capacitatea Toyota de a-şi păstra pentru al cincilea an consecutiv poziţia de cel mai mare producător auto mondial, având în vedere că rivalul Volkswagen profită de creşterea vânzărilor în China şi Europa. 

Luna trecută, Toyota Motor Corp. a raportat un profit net record pentru exerciţiul fiscal încheiat în luna martie 2016, dar a avertizat că pentru exerciţiul 2016-2017 se aşteaptă la prima scădere a profitului net din ultimii cinci ani ca urmare a aprecierii yenului şi a opririi temporare a producţiei. 

În perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 şi 31 martie 2016, profitul net anual realizat de Toyota a crescut cu 6,4% până la nivelul record de 2.310 miliarde yeni (21,3 miliarde de dolari), acesta fiind al treilea an consecutiv în care constructorul nipon raportează profituri record. În schimb, pentru exerciţiul fiscal actual, Toyota se aşteaptă la o scădere a profitului net de 35,1% până la 1.500 miliarde yeni (13,8 miliarde de dolari). 

Anul trecut, Toyota a vândut 10,09 milioane vehicule (Toyota, Lexus, mini-vehicule Daihatsu şi camioane Hino), o cifră uşor mai mică decât cea din 2014, când Toyota a fost cel mai mare producător auto din lume. Pentru exerciţiul 2016/2017 Toyota are o ţintă de vânzări de 10,15 milioane unităţi, care nu ţine cont însă de suspendarea producţiei la uzinele sale japoneze după cutremurele din luna aprilie.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă