13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Tancuri cu tehnologii din Formula 1. De la monoposturi, la coloși...

FOTO. Tancuri cu tehnologii din Formula 1. De la monoposturi, la coloși de 35 de tone

O generație de tancuri britanice, care a fost upgradată, va folosi o tehnologie adusă din Formula 1. CV90, colos care poate ajunge și la 35 de tone, va folosi un sistem care îl va ajuta să-și îmbunătățească performanțele pe teren accidentat.

Tancul britanic CV90, dezvoltat de consorțiul european din industria apărării, BAE Systems, va folosi  ‘Active Damping System’ (ADS), tehnologie introdusă pentru prima dată la monoposturile din Formula 1, în anii ’90. Sistemul monitorizează terenul de dinaintea vehiculului și viteza acestuia pentru a interveni asupra suspensiilor în funcție de configurația suprafeței pe care rulează. Astfel suspensiile pot deveni mai rigide sau mai moi, în funcție de terenul pe care urmează să ruleze tancul, conform site-ului producătorului.

Dotate cu ADS, tancurile pot prinde viteze cu până la 40% mai mari, pe teren accidentat, decât în mod obișnuit, de asemenea accelerația fiind mai rapidă. Un astfel de tanc poate atinge 70 km/h pe teren drept, iar ADS îi va permite să treacă peste obstacole mai mici cu viteze de 60 km/h.

Specialiștii de la BAE au fost nevoiți să adapteze tehnologia, având în vedere că a avut loc o trecere abruptă, de la un monopst de 600-700 kg la un colos din oțel de 35 tone.

Un astfel de tanc este dotat cu un tun de 40 mm, respectiv 30-35 mm în versiunile pentru export. Motorul, un diesel de 14 litri V8, Scania, poate ajunge la 800 CP.

Generația de tancuri CV90 a fost dezvoltată inițial, în colaborare cu suedezii, pentru armata din această țară, însă ulterior vehiculul militar a fost introdus și în dotarea altor forțe din vestul Europei.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă