19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCampanie Rl. FOTO. Mihai I al României, un rege la volan. Cele...

Campanie Rl. FOTO. Mihai I al României, un rege la volan. Cele 40 de mașini din viața sa

Regele Mihai este, chiar și la 93 de ani, un entuziast al motoarelor. În țară sau în exil, pasiunea pentru mașini nu l-a părăsit niciodată.

Mihai I a apreciat mereu momentele de răgaz, la volanul unui Mercedes de teren (producție 1940), în împrejurimile Săvârșinului, sau al unui roadster, pe drumul București – Sinaia. Ceea ce l-a interesat și mai mult a fost însă mașina din spatele volanului, fiind perfect capabil să repare un motor. Atracția față de lumea auto a început încă din copilărie, când a deprins tainele condusului în curțile Cotroceniului, de la șoferii familiei. De altfel, toți membrii Casei Regale conduceau, inclusiv bunicii săi, regele Ferdinand și Regina Maria, alături de care a zburat și cu avionul.

Un rege cu 2 milioane km la bord

La doar șase ani, regele a primit prima sa mașină, un vehicul electric englezesc, pe care l-a condus pe aleile Cotroceniului. Prima mașină adevărată a primit-o în dar când avea opt ani. Principele Nicolae, unchiul său, i-a făcut cadou un Morris (producție 1927), cu care regele a ”strâns” și primii săi 3.600 km. Din 1929 până în 1936, a rămas în proprietatea sa, iar asta l-a făcut ulterior să spună: „Cred că m-am născut cu volanul în mână”, cum scria Principele Radu, în cartea „Mașinile Regelui” (Curtea Veche, 2012).

De-a lungul timpului, a avut 38 de mașini, plus alte vehicule de teren, printre care și 4 jeep-uri. Cele mai dragi, însă, i-au fost un cabrio Mercedes-Benz 540 K (1937), pe care l-a condus între 1939 și 1941, și un Jaguar SS 100 Supersport (1937). A iubit roadsterul britanic, pentru că, explica Maiestatea Sa, în cartea amintită, l-a atras ținuta de drum a mașinii, „mai ales atunci când ajungea la 180 km/h.”

Cu timpul, a început să fie interesat de jeep-urile americane. Prima mașină de acest fel a primit-o în dar de la soldații americani, prezenți la București, spre finalul anului 1944. A fost un Jeep Ford GPW (1944), cu care a parcurs peste 110.000 km, dintr-un total de 2.000.000 km, ”strânse” cu toate mașinile sale. Regele a condus, de-a lungul timpului, patru jeep-uri.

Pasiunea lui Mihai I pentru mașini s-a adaptat timpurilor trăite de familia regală, însă nu a dispărut niciodată. Astfel, dacă în perioada în care a fost rege a schimbat mașinile la doi-trei ani, în exil, a păstrat o mașină chiar și 10 ani. În perioada interbelică, lansările de mașini erau puține, iar asta le permitea celor pasionați de cai-putere să încerce aproape tot ce apărea nou pe piață.

Pasiunea pentru aviație

Obligat de comuniști să abdice, Mihai I s-a angajat ca pilot în Elveția, în perioada exilului. Regele pilota avioane către diverse companii aeriene din Europa și trebuia să prezinte oferta Learjet.

Mihai I a purtat mereu amintirea mentorului său în tainele zborului, pilotul Traian Udrischi. Un episod din tinerețea Regelui este cel în care Udrischi i-a dat mână liberă să zboare singur. A fost un zbor reușit, iar, după aterizare, Regele a constatat că, din cala avionului, a coborât un grup de soldați, care erau gata să intervină în orice moment pentru a-i salva viața.

Regele Mihai a lucrat pentru diverse companii, din domenii diferite, în perioada exilului, însă industria aeronautică a fost mai aproape de sufletul său, se mai arată în lucrarea ”Mașinile Regelui”.

De altfel, în timpul liber, Mihai I putea fi găsit mereu meșterind în garaj. Aproape la fiecare dintre reședințele Casei Regale a existat sau există un garaj: la Palatul Regal București Săvârșin (anii ’30, ’40) sau Palatul Elisabeta (unde a stat între 1945 și 1948), Vila Fantasia din Versoix (Elveția, 1950-1970) și casele din Marea Britanie (1950-1956).

Citește și FOTO. Mașini de epocă la Retroparada Primăverii: Comoara găsită de un italian la o fermă de lângă București

 

Cele mai citite

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă