17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Pininfarina, 85 de ani de mașini SUPERBE. Au dat viață...

GALERIE FOTO. Pininfarina, 85 de ani de mașini SUPERBE. Au dat viață modelelor Ferrari

Casa de design auto Pininfarina a împlinit 85 de ani de existență, timp în care a modelat mașini sport care au făcut istorie. Compania care a dat viață modelelor Ferrari a prezentat câteva dintre creațiile sale într-o expoziție, la Torino.

Unul dintre cele mai frumoase parcururi din Italia, Parco Valentino, a găzduit o expoziție auto în acest week-end, iar marca Pininfarina a fost cap de listă la castelul Valentino, o construcție simbol pentru orașul italian, din secolul 17.

Vezi și GALERIE FOTO. Corvette istoric, readus la viață după ce a fost înghițit de un crater uriaș

Pininfarina, care a perfecționat de-a lungul timpului stilul italian în design-ul auto mondial, a fost fondată pe 23 mai, 1930, de către Battista Pinin Farina, însă compania a devenit un nume greu în lumea auto abia după ce a început lunga colaborare cu Ferrari, în 1952. Fiul fondatorului, Sergio Pininfarina, care a preluat compania în 1966, a transformat în artă desenarea modelelor Ferrari.

Gama Dino sau Tesstarossa rămân printre cele mai celebre modele create pentru Ferrari. Sergio a condus compania până în 2001, după care fiul său, Andrea, a preluat frâiele pentru alți 7 ani, ca din 2008 până în prezent casa de design să fie condusă de Paolo Pininfarina.

Cu toate că în 2006 număra peste 2700 angajați, Pininfarina are sub 900 în prezent. Compania a ajuns la un moment dat să creeze concepte pentru mai multe modele de serie ale diferitor giganți din lumea auto, însă în ultimii ani și-a mutat întreaga activitate pe ediții limitate sau concepte.

Vezi și GALERIE FOTO. Renault Alpine Celebration, conceptul care anunță viitorul bolid franțuzesc

De-a lungul timpului Pininfarina a conceput design-ul pentru modele ale unor constructori ca: Ferrari, Alfa Romei, Fiat, Lancia, Maserati, GM, Peugeot. Singurele modele Ferrari care nu au fost concepute de casa de design sunt Dino 308 GT4 (1973) și LaFerrari (2013). 

Compania italiană a avut probleme financiare după începând cu anii 2000, iar în 2013 a avut pentru prima dată profit după 2004. 

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă