10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialO invenție românească pentru reducerea consumului de carburant va fi prezentată la...

O invenție românească pentru reducerea consumului de carburant va fi prezentată la Geneva

Un dispozitiv de reducere a consumului de carburant şi a noxelor emise în atmosferă va fi prezentat de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă la Salonul Internaţional de Invenţii care are loc la Geneva în perioada 13-17 aprilie, informează Agerpres.

Intitulată “deflector termic”, invenţia inginerului auto din Deva este destinată echipării autovehiculelor pentru perioada de vară şi contribuie la reducerea pierderilor de putere a motorului cauzate de temperaturile ridicate de afară. 

“Deflectorul termic integrat se montează pe galeria de admisie la motor. El protejează filtrul de aer şi nu permite aerului cald să ajungă pe galeria de admisie. Se ştie că pe timpul verii, maşina merge lejer dimineaţa, însă după amiaza, dacă suntem în trafic şi asfaltul este încins, simţim o pierdere de putere la motor. Prin urmare, trebuie să apăsăm mai tare pe acceleraţie ca să rulăm aşa cum o făceam în timpul dimineţii. Folosirea deflectorului termic permite eliminarea acestui inconvenient şi duce, implicit, la reducerea consumului de carburant”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă. 

El a explicat că prin folosirea invenţiei sale se reduce temperatura aerului pe galeria de admisie la motor, ceea ce permite optimizarea funcţionării acestuia şi reducerea consumului cu circa 7%, în paralel cu o scădere a noxelor emise în mediul înconjurător. 

Deflectorul termic prezentat de Corneliu Birtok Băneasă este o invenţie care a fost testată în practică din anul 2010, când a fost implementată pentru prima dată pe autoturisme şi pe autobuzele unei companii de transport local din Alba Iulia. 

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă este acum doctorand al Universităţii Politehnica din Timişoara în specializarea Ingineria materialelor. 

România va fi prezentă la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva cu 30 de invenţii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă