8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialSurpriză la Paris: Duster EDC, prima Dacie cu transmisie cu dublu ambreiaj

Surpriză la Paris: Duster EDC, prima Dacie cu transmisie cu dublu ambreiaj

Nimic nu anunța surpriza Dacia de la Mondialul Automobilului. Teoretic, conform unui comunicat de presă, constructorul autohton de sub umbrela Renault nu trebuia să vină la Paris decât cu un facelift al gamei Sandero/Logan. Dar, cum socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, Dacia surprinde și lansează Duster EDC, prima Dacie din istorie echipată cu o cutie de viteze cu dublu-ambreiaj (EDC – Efficient Dual Clutch).

Dacia Duster EDC dispune de o cutie automată cu 6 trepte și dublu-ambreiaj, care oferă confortul unei cutii automate, dar și plăcerea și rapiditatea unei manuale, în condițiile unui nivel al consumului și al emisiilor de CO2 apropiat. Transmisia EDC este însoțită de un sistem de asistență la pornirea din rampă. În această situaţie, calculatorul EDC și sistemul de frânare oferă șoferului timpul necesar pentru a acționa pedala de accelerație fără ca vehiculul să dea înapoi. Din păcate, Duster-ul automat poate pune în mișcare doar puntea față, alături de motorul diesel 1.5 dCi 110 CP. Prin urmare, așteptăm cu interes și o versiune 4×4. Abia atunci se va putea spune că Duster-ul a ajuns, într-adevăr, la maturitate.

Facelift discret, cu semnătură luminoasă

Facelift-ul operat gamei Sandero/Logan este unul discret. Putem spune că noutățile sunt destul de importante, pentru a nu le rezuma doar la o redesenare a grupurilor optice.

Modelele Sandero și Logan vin cu o nouă semnătură pentru grupurile optice față/spate. Farurile sunt dotate cu lumini LED de rulare pe timp de zi, iar grupurile optice spate sunt și ele cu LED acum, modelele autohtone câștigând destul de mult la capitolul imagine. La interior veți remarca imediat noul volan și, evident, claxonul repoziționat. În timp ce gama de motorizări se îmbogățește cu propulsorul pe benzină SCe 75, un propulsor de 1.0 litri și trei cilindri.

Locul Dacia în Europa

La sfâr șitul lunii august 2016, Dacia a vândut 391.098 vehicule, în cre ștere cu 7,3%. Din cele 44 de ţări unde este vândută marca, 27 stabilesc recorduri fie în materie de vânzări, fie de cotă de piaţă. În Europa, vânzările ating 288.477 unităţi, ceea ce constituie un nou record (+12,5 %). Sandero este pe locul al treilea în clasamentul vehiculelor din segmentul B, cel mai vândute către persoane fizice în Europa. Dacia Duster se situează pe locul al doilea în topul vehiculelor din segmentul C, cele mai vândute către persoane fizice în Europa.

În Franţa, nivelul vânzărilor până la finele lunii august a fost de 77.671 unități, în creștere cu 12,3% faţă de perioada similară a anului 2015. Dacia își depășește, astfel, recordul vânzărilor de vehicule de persoane în interval de 8 luni, cu peste 76.000 de unităţi. Vânzările modelului Sandero cresc cu 26,7%, ceea ce îi permite să urce 3 locuri în clasamentul francez. Sandero este astfel, la finele lunii august, cel mai vândut vehicul către persoane fizice în Franţa.

În restul ţărilor europene, vânzările Dacia cresc cu 12,6% (până la 210.806 unităţi). În Italia, Dacia stabile ște un nou record de vânzări, cu 38.316 unităţi, în creștere cu 18,2%. Alte recorduri se înregistrează în Spania, cu 39.192 unităţi vândute, Polonia, cu 13.381 unităţi și o cotă de piaţă record, de 4,3%. În Republica Cehă, Dacia obține cea mai bună cotă de piață din istoria sa, de 4,8%.

În Maroc, vânzările Dacia ajung la 28.327 unităţi, în cre ștere cu 21,9%. Marca este lider autoritar al pieţei, atât pentru autoturisme, cât și pentru vehiculele utilitare, cu o cotă de 26,4%. În fine, în Turcia, Dacia reu șe ște să atingă un nou record în materie de cotă de piaţă (4,7%), datorită celor 26.984 de vehicule vândute în primele opt luni ale anului.  

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă