8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO Unul dintre marii producători auto a testat supermașina autonomă, pe un...

VIDEO+FOTO Unul dintre marii producători auto a testat supermașina autonomă, pe un circuit de viteză

Unul dintre liderii de pe piața auto premium, Audi, a testat un nou concept de supermașină, care poate rula fără șofer până la viteze de 240 km/h. Varianta autonomă a lui RS7 este răspunsul celor de la Audi într-un sector auto care a făcut cele mai mari progrese în ultimul timp.

Producătorul auto german a organizat o cursă inedită, între două modele RS7, unul cu pilot și cel de-al doilea fără. Mașina ghidată doar de tehnologie este optimizată astfel încât procesorul de bord să ia singur cele mai bune decizii, mai ales în viraje, atunci când sistemul este cel mai solicitat.

"Harta cu care este dotat automobilul autonom conţine doar marginile din dreapta şi stânga ale pistei. Maşina analizează şi stabileşte direcţia optimă", a declarat un tehnician al grupului, Peter Bergmiller. Conceptul celor de la Audi a fost testat pe o pistă aflată la circa 200 km de Berlin.

Producătorii auto premium își doresc să introducă pe piață cât mai curând mașinile autonome, Mercedes, Tesla sau BMW testând, de asemenea, diferite modele autonome în bătălia pentru acest sector. Segmentul de piață al mașinilor autonome se estimează că va depăși 10% din total până în 2030.

Deocamdată însă marii producători se lovesc de legislații care, pentru siguranța pasagerilor, nu permit intrarea în producția de serie a oricăror modele care promit autonomie. De altfel modele precum RS7, testate pe pistă, ar putea întâmpina probleme în traficul de pe șoselele obișnuite. Este interesant de văzut cum vor rezolva producătorii auto evitarea obstacolelor și frânarea în siguranță la viteze mai mari de 50-70 km/h, lucru despre care Audi nu vorbește în testarea supermașinii sale autonome.

Însă cum orice cursă trebuie să aibă și un câștigător, pe circuitul de la Oschersleben, s-a impus, după cum era de așteptat, modelul autonom, care a trecut linia de sosire cu 5 secunde mai rapid decât modelul care avea un pilot la bord.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă