11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAdevărul ascuns în spatele procesului Apple - Samsung a ieşit la iveală

Adevărul ascuns în spatele procesului Apple – Samsung a ieşit la iveală

Specialiştii spun că acuzaţiile aduse de Apple companiei sud-coreene Samsung cu privire la copierea designului şi tehnologiilor folosite în anumite telefoane şi tablete au la bază lucruri mult mai importante: bătălia pentru cota de piaţă a celor doi mari producători, dar şi preţurile componentelor pe care Samsung le produce pentru Apple.

Samsung, Motorola, Acer şi Research In Motion (RIM – producătorul telefoanelor BlackBerry) au şanse mai mari să-şi vândă tabletele în Europa decât în Statele Unite ale Americii, spun analiştii. Factorul principal este mărimea reţelei de distribuţie europeană, mult mai dezvoltată decât cea a Apple, reţea care cuprinde nu numai marile lanţuri de magazine cu electronice, ci şi operatorii de telefonie mobilă. Apple ştie acest lucru foarte bine şi a acţionat în consecinţă. Prima companie pe lista celor de acţionat în judecată: Samsung. Urmează, în opinia analiştilor, Motorola.

Un reprezentant al companiei de cercetare Forrester, citat de Reu­ters, spune că prezenţa Apple în Europa este relativ scăzută – doar 52 de magazine proprii, în comparaţie cu 238 în Statele Unite ale Americii. Pe lângă aceasta, Apple nu are un număr foarte mare de revânzători, în timp ce concurenţii companiei americane beneficiază de o reţea formată din magazinele proprii, magazine de specialitate mai mici sau mai mari, lanţuri de „supermarket-uri de electronice” şi reţeaua de magazine proprii şi a revânzătorilor companiilor de telefonie mobilă.

Apple, care a preferat la lansarea iPhone-ului să îşi aleagă o serie de operatori de telefonie „preferaţi”, nu a reuşit să comercializeze tableta iPad în acelaşi mod. Analiştii spun că sub presiunea altor producători de tablete, operatorii de telefonie mobilă ar fi declinat oferta Apple de a deveni distribuitori şi pentru iPad. Puţini sunt operatorii de telefonie din Uniunea Europeană care comercializează şi iPad împreună cu abonamentele lor pentru internet mobil.

Apple a vândut, de la lansare, aproape 30 milioane de tablete. Compania Forrester estimează că în 2011 se vor vinde 48 milioane de tablete la nivel mondial, dintre care peste jumătate doar în America de Nord, 30% în Europa, 15% în Asia şi 5% în America Latină. Într-o astfel de situaţie Apple nu putea decât să reacţioneze, iar acest lucru nu se putea întâmpla decât la tribunal.

Samsung produce pentru Apple

Samsung este unul dintre cei mai mari furnizori ai Apple şi, probabil, cel mai important. Compania sud-coreeană realizează memoriile DRAM şi SSD pentru laptopurile Mac Book Pro, precum şi procesoarele de ultimă generaţie A4 şi A5, folosite pentru iPhone, iPod Touch, Apple TV şi tabletele iPad. Cu toate acestea Apple nu a arătat nici un fel de clemenţă în ceea ce priveşte procesele intentate Samsung.

Gurile rele spun că, pe lângă faptul că Apple încearcă să-şi apere cota de piaţă cel puţin în ceea ce priveşte piaţa tabletelor, compania americană încearcă să obţină şi reduceri pentru componentele produse de Samsung, precum şi o creştere a producţiei unor componente necesare produselor din gamele iPhone şi iPad.

În România, tabletele Samsung rămân la vânzare

După ce în urmă cu o săptămână o instanţă din Australia a oprit distribuţia tabletei Samsung Galaxy Tab 10,1″, pe continent, o curte din Germania a făcut acelaşi lucru în această săptămână, oprind Samsung să mai distribuie tableta în ţările Uniunii Europene (cu excepţia Olandei).  Reprezen­tanţii Samsung România au explicat că se va continua vânzarea tabletelor livrate deja până marţi către magazinele de electronice, însă se stopează orice nouă livrare de tablete.  Compania Samsung va ataca, cel mai probabil, decizia curţii germane, iar dacă va câştiga, compania sud-coreeană va reîncepe livrarea de tablete Galaxy Tab către magazinele din Uniunea Europeană.

O sursă din piaţă a declarat pentru România liberă că multe dintre tabletele deja distribuite în România au fost deja vândute. Sursa a relatat că, de exemplu, stocul de câteva sute de tablete distribuite către operatorul de telefonie mobilă Orange România s-ar fi epuizat deja. Oficialii operatorului mobil au infirmat informaţia: „Tableta Samsung Galaxy Tab 10.1″ este disponibilă în continuare în magazinele Orange. Zvonurile conform cărora stocul a fost epuizat nu sunt adevarate”, a declarat pentru România liberă, Pavel Căruntu, Product Manager Devices pentru Orange România.

Tablete mai pot fi găsite şi la Vodafone România, care a primit stocul de tablete cu o zi sau două înainte de anunţarea deciziei curţii germane. La Vodafone, Samsung Galaxy Tab 10,1” se găseşte atât în magazine, cât şi pe site-ul operatorului.

Istoria bătăliilor în instanţă

Pe 15 aprilie a.c. Apple a dat în judecată Samsung în Statele Unite ale Americii, acuzând compania sud-coreeană că a copiat mai multe elemente de design ale iPhone şi ale tabletei iPad, dar şi tehnologii folosite în dispozitivele celor două serii. La două săptămâni după ce gigantul sud-coreean a dat în judecată compania americană – în Coreea de Sud, Japonia şi Germania – acuzând-o că a folosit în produsele sale o serie de tehnologii brevetate de Samsung.

Astfel, Apple consideră că Samsung încalcă mai multe elemente de design caracteristice iPhone şi iPad printre care: un produs cu formă dreptunghiulară cu colţuri rotunjite, suprafaţa superioară a dispozitivelor este dominată de un ecran cu margini negre, înconjurarea ecranului de o margine neagră, marginile neagre de deasupra şi de sub ecran mai mari decât marginile din lateralele ecranului,  afişarea de 16 iconiţe colorate din meniul telefonului au colţurile rotunjite şi sunt dispuse identic pe ecranul telefonului, un rând fix pe care sunt dispuse în permanenţă aceleaşi iconiţe de meniu. Apple continuă şirul de acuzaţii şi spune că sud-coreenii comercializează telefoanele Samsung Galxy şi tabletele Galaxy Tab în cutii al căror design a fost copiat după cel al cutiilor în care sunt distribuite dispozitivele iPhone şi iPad.

Toate aspectele semnalate de Apple, plus altele, sunt înregistrate de Apple prin Oficiul de Brevete şi Mărci Comerciale al Statelor Unite ale Americii. Apple a mers atât de departe încât a înregistrat inclusiv iconiţele care ilustrează funcţiile de telefon, SMS, galerie foto, setări, agendă şi player multimedia ale iPhone. Specialiştii consideră că Apple a exagerat în dorinţa sa de a-şi proteja produsul şi că, în ciuda unor similitudini evidente a unor similitudini între iPhone şi Samsung Galaxy S, precum şi între iPad şi Samsung Galaxy Tab, Apple nu poate să oprească distri­buţia unor terminale similare pe piaţa internaţională.

La rândul lor, cei de la Samsung au intentat un proces împotriva Apple, pe 28 aprilie 2011. Compania sud coreeană acuză gigantul Apple că ar fi încălcat 10 brevete, dintre care şapte sunt sunt legate de sistemele de comunicaţii mobile UMTS/W-CDMA 3G, iar res­tul, de interfaţa de utilizare.  Dacă brevetele sunt esenţiale sistemului UMTS/W-CDMA 3G, atunci Samsung va trebui să le înregistreze sub standardul FRAND. Însă, dacă acestea reprezintă numai îmbunătăţiri ale sistemului, sud coreenii vor trebui să dovedească că Apple foloseşte aceste brevete, lucru greu de făcut. 

Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă