22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAirbagurile ar putea ține vapoarele pe cale de a se scufunda deasupra...

Airbagurile ar putea ține vapoarele pe cale de a se scufunda deasupra apei

Uniunea Europeană a investit într-un proiect conceput pentru a ține vapoarele avariate stabile și pe linia de plutire prin intermediul unor baloane asemănătoare airbagurilor. Creatorii proiectului speră ca acest nou sistem, din cadrul proiectului Su Sy, va oferi serviciilor de urgență timp suplimentar pentru evacuarea navelor afectate, minimizând pierderile devastatoare de vieți sinonime cu scufundarea navelor de croazieră, cum ar fi Costa Concordia și feribotul Sewol din Coreea de Sud, care s-a scufundt la începutul acestui an.

Carenele navelor moderne sunt aproape întotdeauna construite cu mai multe compartimente destinate să limiteze efectectele unei spărturi a acesteia, și să rețină apa de mare pentru a păstra nava într-o stare bună. Problema apare atunci când mai multe compartimente sunt sparte consecutiv, așa cum este adesea cazul atunci când nava eșuează. O astfel de spărtură ar permite unor cantități masive de apă de mare să intre făcând nava să se încline într-o parte. Această înclinare duce de multe ori la răsturnare completă, făcând încercările de salvare periculoase atât pentru supraviețuitori, cât și pentru scafandri.

Proiectul Su Sy încearcă să contracareze aceste efect moral prin folosirea unor baloane umflabile plasate ori între carena dublă a unui vas, ori în rezervoarele de apă de balast. Tehnologia utilizată pentru a umfla rapid baloanele este o formă modificată a unui sistem de salvare de submarin care folosește cartușe care conțin nitrat de potasiu, o rășină epoxidică și rugină.

Atunci când sunt activate, aceste componente umflă balonul cu o viteză foarte mare, acționând ca un catalist de explozie. Există, totuși, o problemă cu procesul de umflare, dacă se creează multă căldură ar putea distruge învelișul balonului sau chiar să dea foc încărcături inflamabile.

Inginerii planifică să rezolve problema termală prin injectarea de aer rece în explozia chimică printr-o a doua canistră sau printr-un dispozitiv de schimb de căldură. Odată umflate, baloanele vor împinge apa afară din carene, limitând inundarea la locul spărturii.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...

Zelenski, îngrijorat de alegerile din SUA. “Unele mesaje ridică semne de întrebare”

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat luni, într-un interviu acordat în exclusivitate la Kiev, pentru Reuters, că aliaților occidentali ai Ucrainei au nevoie de prea...
Ultima oră
Pe aceeași temă