21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialElicoptere personale în loc de maşini - o realitate posibilă

Elicoptere personale în loc de maşini – o realitate posibilă

Imaginează-ţi o lume în care te poţi urca în mini-elicopterul tău personal şi să zbori fără a avea nevoie de licenţă de pilot, evitând străzile aglomerate. Mulţumită unui proiect european, numit myCopter, acest vis ar putea deveni realitate.

Ideea aceasta a apărut în 2007 când Uniunea Europeană căuta idei noi pentru a îmbunătăţi sistemul de transport din Europa, iar Heinrich H. Bulthoff de la Insitutul Max Planck din Germania a găsit această soluţie. Momentan şase instituţii din Europa colaborează la acest proiect care se află încă în stadii incipiente. Prima fază a proiectului care implică dezvoltarea unor platforme experimentale şi proiectarea unor aspecte ale sistemului de control se află aproape de final.

Creşterea problemelor de congestionare a traficului, care conform previziunilor vor fi din ce în ce mai mari, a fost motivaţia pentru acest proiect. Ideea e de a dezvolta un sistem de transport aerian (PATS) care să fie şi ecologic şi viabil din punct de vedere financiar. Vehiculele ar fi folosite la altitudine joasă şi ar fi proiectate în aşa fel încât să poată fi operate de oameni care nu au niciun fel de experienţă de zbor. Mai mult, deoarece nu ar zbura suficient de sus pentru a interfera cu traficul aerian, nu ar avea nevoie de control de la sol.

Danny Hakim, un jurnalist al New York Times, care a încercat simulatorul de la Universitatea Liverpool pentru Inginerie Dinamică, descrie experienţa în felul următor: "Nu ştiu să zbor şi nici măcar nu sunt un şofer entuziast, dar nu mi-a fost greu să decolez, iar apoi am urmat şoseaua aeriană virtuală din faţa mea trecând printr-o serie de pătrate mov care apăreau pe cerul simulat."

Cercetătorii au lucrat cu foşti piloţi militari pentru a crea un sistem uşor de operat de indivizi fără experienţă, iar cum folosesc simulatoare pentru a vedea cum se descurcă.

Chiar dacă este încă în fază incipientă, echipa speră să intre în următoarea fază curând, aceasta implicând colaborarea cu companii private pentr a găsi un design pentru elicoptere.

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă