19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialHaine "inteligente" din fire de baterie elastică

Haine “inteligente” din fire de baterie elastică

Puloverele de lână ar putea curând să îți încarce gadgeturile electronice mulțumită unei baterii de litiu-ion care seamănă cu niște fire de lână toarsă.

Electronicele mici și flexibile promit hainele "inteligente" ale viitorului, precum tricouri încărcate de senzori care urmăresc discret semnele tale vitale şi verifică dacă ai probleme de sănătate. Acum Huisheng Peng şi colegii lui de la Universitatea Fudan din Shanghai, China, au creat o baterie-fir care poate fi ţesută în textilele inteligente pentru a le face să meargă fără probleme.

Mai întâi echipa a creat fire din nanotuburi de carbon cuibărite unul în celălalt. Unele fire sunt îmbrăcate într-o pudră de nanoparticule litiu-titan-oxid, iar celealte in litiu-mangan-oxid. Unul din fiecare tip de cablu – reprezentând polul pozitiv şi cel negativ al bateriei – erau răsucite cu un gel electrolit şi o fâşie de material non-conductor care le separă. O bucată de 10 cm din această baterie cântăreşte 0,08 grame şi poate aprinde o instalaţie de LED-uri pentru aproape un minut conform inventatorilor.

Cercetătorii au încolăcit bateria în jurul unui fir elastic pentru a produce o sursă de energie care poate fi întinsă. Firele pot fi îndoite şi trase de sute de ori fără a afecta performanţa acestora.

Experimente mai vechi din Coreea de Sud au creat o baterie în formă de cablu făcută din sârmă de cupru şi aluminiu, dar bateria-fir ar putea fi mai bună pentru utilizarea în crearea de textile deoarece nu are componente metalice, a declarat Peng.

Ying Chen de la Universitatea Deakin din Melbourne, Australia, spune că bateria este doar demonstraţia unui principiu la momentul de faţă deoarece are o capacitate mică de a stoca electricitatea insă cum hainele tehnologice sunt viitorul, această baterie e un mare avantaj.

Cele mai citite

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă